Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Fogas kérdések

Szentgyörgyi László május 19, 2016 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

Zajlik a választási kampány. Igaz, nem a korábban megszokott harsány módon. Ezúttal hiányoznak az óriásplakátok, s öngyújtót, esernyőt, golyóstollat sem osztogatnak az utcasarkokon. A jelöltek egyelőre a rendelkezésükre álló médiafelületeken próbálják meggyőzni a választópolgárokat. Miről is? Természetesen arról, hogy ők tudják a legjobban, mire van szükségük a vásárhelyieknek. S azt is, miként kell ama óhajokat teljesíteni. Merthogy ők – és csakis ők – készek utolsó leheletükig küzdeni a köz javáért. A messziről jött ember számára úgy tűnhet – a jelöltek magabiztos kijelentései alapján mindenképp –, hogy ők a világ közszolgálatra legalkalmasabb emberei. A legelszántabbak, a legokosabbak. A lexebbek, ahogyan egy humoristánál olvastam.

Amíg az előválasztáson győztes magyar polgármesterjelölt, Soós Zoltán támogatását illetően látszólag zavartalan az egyetértés a magyar pártok között, mindenki tartja magát a közös megállapodáshoz, addig a vásárhelyi önkormányzati képviselői helyekért nyílt a verseny. Az RMDSZ, miután napokig változtatott a jelöltlistáján, végül bejelentette: a megújulást készítik elő, hiszen kevés kivétellel, zömében megújul az RMDSZ tanácsosi frakciója. A Néppártnál nem volt nagy a tülekedés, ebből következően látványos cirkuszra sem került sor, ők örültek, ha került elegendő számú jelentkező a listájukra.

A két jelöltlista első hét helyén szereplő nevekből ítélve elmondható, nagy különbség nincs közöttük; mindkettőn szerepel közgazdász, pedagógus, jogász, fogász, nő egyaránt. Némi előnyt jelent az RMDSZ javára, hogy jelöltjeik közül alpolgármesterként már ketten is belekóstolhattak az adminisztrációba. Ha élcelődni akarnék, azt mondanám: a két lista közötti különbség a fogászok kapcsolati tőkéjében rejlik. Magyaryról azt beszélik, hogy a polgármester és az egykori alpolgármester fogásza, míg a néppártos Donáth nem büszkélkedhet hasonlóan befolyásos páciensekkel. Hogy ennek semmi köze a politikához? Aki ilyent állít, az nem ismeri eléggé a helyi viszonyokat.

Share Button
Ennyien olvasták: 745

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.