Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Ismét kormányzati szerepre áhítoznak

Szentgyörgyi László augusztus 19, 2016 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

A nyári uborkaszezon a fesztiválok és szabadegyetemek ideje. Így van, s még azt sem mondhatjuk, rosszul van ez így. Mert megvan mindennek az ideje, akárcsak a szalmakalapnak. Kis erdélyi magyar világunkban sokáig Tusványos volt az egyetlen hasonló nyári szabadegyetem és diáktábor, ahol a helyi autonomista erők és magyarországi barátaik – a Fidesz kulcsszerepet játszik a szervezésben – rendre aktuális nemzetpolitikai kérdéseket tártak a közönség elé. Aztán a Jobbik megerősödésével a nemzeti radikalizmus is fórumhoz jutott a nyári táborokban, az Erdélyi Magyar Ifjak által rendre közvetlenül Tusványos utánra időzített rendezvényeken többnyire az előzőkhöz hasonló kérdésekre keresték a választ, de már radikálisabb szempontok szerint. Az idei EMI-tábor volt a tizenkettedik. Aztán az RMDSZ is megcsinálta a maga nyári táborát, az idén harmadik ízben megtartott SIC Feszten, a szokásos aktuális politikai kérdések megtárgyalása mellett, a „szövetségi” ifjak eligazítása folyt. Hogy milyen eredménnyel, az rövidesen kiderül…

Figyelemmel követve az idei táborokról szóló beszámolókat, azt kell mondanom, egyiken sem hallottunk falrengető dolgokat, olyant semmiképpen sem, mint mondjuk anno Orbán Viktor előadása az unortodox gazdaságpolitikáról, vagy netán a Tőkés László által tett, Magyarországnak  az erdélyi magyarok fölé kiterjesztendő védhatalmi státusáról szólót. Igaz, idén Tőkés megismételte az indítványt, de talán csak azért, hogy ezáltal lehetőséget adjon a román médiának a helyes fordításra. Merthogy tavaly protektorátusként műferdítették románra a védhatalmi státus kifejezést. Ami a román fél részéről megnyilvánuló súlyos történelmi ismerethiányról és egyben sunyi hamisítási szándékról is tanúskodik. Az EMI-táborban az erdélyi magyar pártok – Magyar Polgári Párt, Erdélyi Magyar Néppárt – elnökei az autonómia esélyeit és az összefogás témakörét járták körül. Hogy mennyire számít az ő véleményük a szövetségi pártvezérek előtt, azt nem nehéz kitalálni. A SIC Feszten elhangzottakból – amellett, hogy volt, aki kijelentette, az RMDSZ-es parlamenti képviselet fele-fele arányban megújul, továbbá hiteles és hozzáértő politikusokra van szükség – talán annak bejelentése emelhető ki, hogy a „szövetség” újra kormányzati szerepre áhítozik. Ami a korábbiak ismeretében egyáltalán nem hat meglepetésként.

Tehát ott vagyunk, ahol korábban már többször: azért kell a lehetőleg számszerűleg is erős parlamenti jelenlét, hogy az által elérhetővé váljék a kormányzásban való részvétel. Ami egyebekben való részvétel lehetőségével is jár, s tán sokak szerint ez a fontosabb… Ezt a lehetőséget azonban nem adják ingyen, ezért rendszerint le kell mondani valamiről… Többnyire azokról a célokról, amelyek eléréséért a képünket viselőket a törvényhozásba küldjük.

Ekként megy ez már jó ideje…

Share Button
Ennyien olvasták: 1065

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.