Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Kelemen megálljt mondott az összefogásra

Szentgyörgyi László december 3, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMONDOM A MAGUNKÉT

Nincs szükség választási lecsóra – jelentette ki az RMDSZ elnöke az elmúlt hét derekán, jelezve, hogy elmarad a magyar összefogás Marosvásárhelyen. Mindezt annak ellenére, hogy sokáig úgy tűnt – legalábbis a helyi pártvezetők nyilatkozataiból ez volt leszűrhető –, hogy bennük megvan a hajlandóság a közös, azaz többpárti önkormányzati képviselői jelöltlista indítására is. Bár az igazság kedvéért azért tegyük hozzá, az RMDSZ helyi illetékesei azt is jelezték, hogy a végső döntés nem az ő kezükben van, a kezdeményezést a felső vezetésnek is jóvá kell hagynia. Nos, Kelemen Hunor említett kijelentése lehorgasztotta a reményeket, világossá tette: az RMDSZ nem híve az összefogásnak.

Az eset nem meglepő, az előzmények ismeretében akár borítékolható is volt. Tény, hogy az RMDSZ vezetői most sem érzik szükségét az összefogásnak. Kényszerét még úgy sem. Sem országos szinten, sem Marosvásárhelyen. Kelemen Hunor érvelése szerint a vásárhelyi előválasztást kizárólag a közös magyar polgármesterjelölt megválasztása céljából szervezték, szó sem volt közös helyi képviselői jelöltlistáról. Nos, ez esetben igazat kell adnunk Kelemennek: igen, valóban így volt. A Néppártnak is akkor kellett volna az asztalt csapkodnia, amikor az előválasztást előkészítették. Hiba volt, hogy nem tették. Amiként hiba volt az is, hogy a néppárti polgármesterjelölt nem vállalta politikai identitását, még a pártjának logóját sem tüntette fel a szavazócédulákon. Hogy ezt saját kezdeményezésére, vagy a párt tudtával, beleegyezésével tette, egyelőre nem tudni. Ezek után már csak az hiányozna, hogy – tagként vagy pártsemlegesként, mindegy – neve ott legyen az RMDSZ jelöltlistáján…

Kelemen említett kijelentése azt bizonyítja, hogy az újratervezés hangoztatása ellenére, semmi sem változott az RMDSZ-ben, országos szinten, a parlamenti választások tekintetében az általuk követett vezérelv: nem baj, ha kevesebben vannak a törvényhozásban, a lényeg, hogy csak a „szövetség” képviselői legyenek ott. Hogy ennek a kizárólagosságnak helyi szinten egy Marosvásárhely jelentőségű város elveszítése, szándékolt elveszejtése az ára, a jelek szerint senkit sem érdekel az RMDSZ-ben.

Share Button
Ennyien olvasták: 1092

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.