Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Ki kit csap be?

Szentgyörgyi László május 26, 2016 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

A választási kampány alatt tapasztaltak kapcsán egyre többször vagyunk kénytelenek feltenni a kérdést: ki kit csap be? Mert az tagadhatatlan, igencsak nagy az igyekezet, hogy újfent rászedjék, becsapják a jóhiszemű, gyanútlan, de a politikában tájékozatlan választópolgárokat. Ami persze nem nehéz, tekintve, hogy csak a négyévenként sorra kerülő választások idejére hitetik el vele, hogy az ő véleménye is számít. Holott dehogy számít, csupán a voksa, amit változatos és agyafúrt módszerekkel próbálnak ismételten megszerezni.

Soós Zoltán, a magyar pártok közös polgármesterjelöltje vért izzadva igyekszik megszerezni a választópolgárok szimpátiáját, majd szavazatát. Függetlenségének látszatát erősítendő, kilépett az RMDSZ-ből. Csakhát a nagy függetlenedési igyekezetében mintha a leglényegesebbről feledkezett volna meg: arról, hogy az előválasztási győzelmét éppen annak a szervezetnek köszönheti, amelyet most megtagadott. Lépésének korrektsége enyhén szólva megkérdőjelezhető. Egyes „szövetségi” vélemények szerint felér egy árulással.

Új szín Soós kampányában, hogy sikerült bevonnia a magyarországi politikusokat is, illetve igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy azok nekik kampányolnak. A magyar kormány tagjainak vásárhelyi kiruccanásai – lásd Balog Zoltán miniszter, valamint Potápi Árpád államtitkár esetét –, illetve Áder János államelnök mellett való feltűnése, annak marosvécsi látogatásakor mind-mind azt bizonyítják, hogy próbál jól helyezkedni, kihasználni minden adódó esélyt. Kérdés: mire lesz ez elegendő június 5-én, a választások napján.

Mindenesetre úgy tűnik, az RMDSZ-ben némi aggodalommal követik Soós lépéseit. Talán ezzel magyarázhatók azok a manőverek, amelyek által a polgármesterjelöltről próbálják elterelni a figyelmet. Ide sorolható Vass Levente korainak tűnő bejelentése, hogy indulni szándékszik az őszi parlamenti választásokon, de a Vincze Lóránt FUEN-elnökké történt megválasztása körüli médiabeli habverés is.

Egyre több jel mutat arra, hogy az RMDSZ, élve a megváltozott törvény által biztosított lehetőséggel, újra a már ismert háttéralku szerint jár el: feladja Vásárhelyt, cserében a Maros megyei tanácsi elnökségért. Ha nem így lenne, talán Péter Ferenc, az RMDSZ jelöltje a megyei tanácselnöki tisztségre sem adta volna fel a biztosat, az újabb simán megszerezhető szovátai polgármesteri mandátumot a bizonytalanért.

Hogy ki kit csap be: Soós az RMDSZ-t, az RMDSZ Soóst, vagy mindketten a választópolgárokat, ha nem később, június 5-én kiderül.

Share Button
Ennyien olvasták: 1026

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.