Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

„Kifelé a magyarokkal az országból!”

Szentgyörgyi László december 10, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMONDOM A MAGUNKÉT

Mára egyértelművé vált, hogy az országban élő etnikumok közötti kapcsolatok minősége szinte kizárólag a hatalom hozzáállásán múlik. Még hosszúnak tűnő konfliktusmentes időszakok után is, ha „valakik” úgy ítélik meg, hogy a társadalom figyelmének elterelése céljából egy kis uszítás, magyarveszéllyel való riogatás jól jöhet, pillanatok alatt „felrobbantható” az etnikumok korábbi békés egymás mellett élése.

Erre a legutóbbi példa a kézdivásárhelyi állítólagos terrorveszély, amelyet az éber szolgálatoknak sikerült felszámolniuk. Sok minden kiderülhet, ha az ilyen esetekben szokásos cui prodest kérdésére próbálunk válaszolni. Az biztos, hogy a magyar közösségnek nem használ a cirkusz, de nevezhetném akár jogsértésnek is. Annál inkább az „akciót” leleplező szolgálatoknak, méghozzá több szempontból is: elsősorban azért, mert a SRI ez alkalommal szabadulhat a vádtól, hogy tevékenysége a DNA-nak szállított bizonyítékok beszerzésére szorítkozik, másodsorban pedig a terrorveszélyre hivatkozva próbálhatnak nagyobb pénzeket szakítani a jövő évi költségvetésből.

Vegyes lakosságú településeken az etnikai béke megőrzése, fenntartása nagyon fontos. Annak azonban nem az az egyetlen lehetséges útja, ha a kisebbség, esetünkben a magyar közösség folyton arra figyel, nehogy megbántsa a románság etnikai érzékenységét. Mert az etnikai érzékenységnek a határa egyénenként változik, az elsősorban nevelés, műveltség, civilizációs szint függvénye. Ezért tartom elhibázottnak az RMDSZ által követett eddigi gyakorlatot, elsősorban azt, hogy az etnikai béke megőrzése érdekében csak akkor szabad követeléseinkkel előállnunk, amikor arra kedvező a politikai konjunktúra. Autonómiatörekvéseink kedvező fogadtatására a román politika részéről nem várhatunk. Ahhoz igen nagy változáson kellene átmennie a politikai osztálynak. Ezért úgy vélem, céljainkat, követeléseinket nem szabadna véka alá rejtenünk, azt mindig, minden körülmények között vállalnunk kell. Ez az egyetlen következetes magatartás, félre nem érthető álláspont részünkről.

Korábban azt írtam, a román politikai osztálynak mélyreható változásokon kellene átmennie ahhoz, hogy esetleg fogékony legyen követeléseinkre. Erre a fordulatra addig nem kerülhet sor, ameddig például nem változik meg az iskolai történelemoktatás, amely elsősorban a nagyromán eszmék, tudat terjesztésében látja legfőbb feladatát.

Ilyen körülmények között szinte törvényszerűen következnek be azok a helyzetek, mint legutóbb a KFC nemzetközi étteremlánc legújabb marosvásárhelyi egységében, ahol a magyar eladó nem volt hajlandó a magyar vásárlóhoz anyanyelvén szólni, mondván, a vezetőség tiltja a magyar nyelv használatát. A felkorbácsolt magyarellenes hangulat a bukaresti futballhuligánok jól ismert „kifelé az országból a magyarokkal!” skandálásában csúcsosodott. Hogy a helyzet ilyetén alakulásában mennyire játszott közre a már említett kézdivásárhelyi terrorveszély körüli médiabeli habverés, azt a szakemberek – ha egyáltalán akarnák – könnyen kimutathatnák. Az biztos, hogy nagyon nagymértékben.

Szentgyörgyi László

Share Button
Ennyien olvasták: 1329

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.