Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Kik és miért félnek a magyar nyelvtől?

Szentgyörgyi László szeptember 4, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Nem bízik önmagában, ebből következően senkiben, semmiben az a hatalom, amely egy, az ország hivatalos nyelvétől eltérő felirat láttán annyira elveszti fejét, józan ítélőképességét, hogy azonnal és habzó szájjal az állami szuverenitás megsértéséről kezd hadoválni. Mindezt a székelyudvarhelyi helyi rendőrség autóin szereplő kétnyelvű feliratok kapcsán kipattant, bukaresti médiasegédlettel tovább fokozott, csúcsrajáratott hisztéria mondatja velem. Az történt, hogy a rendőrautó négy felirata közül az egyik magyarul adja tudtára a derék udvarhelyi székelyeknek, hogy a masina a „helyi rendőrség” szolgálatában áll. Vajon Vásárhelyen elképzelhető lenne, hogy hasonló módon járjon el a városvezetés?

A „felháborító” esetre a már jól ismert bukaresti magyargyűlölő Bogdan Diaconu hívta fel a román politika és média figyelmét. A beteges fantáziájú zsebnáci szakmányban gyártja magyargyűlölő irományait, amelyeket a bukaresti médiaorgánumok rendre közölnek is. Emberünk korábban a szekus bekötöttségű Konzervatív Párt alelnöke – a párt jelenleg korrupció miatt börtönbüntetését töltő médiamágnás alapító elnöke a hírek szerint a Securitate vagyonának egy részére is rátette a kezét –, majd a jelenleg kormányzó szociáldemokrata párt tagja volt. Szélsőséges nézetei miatt a posztkommunisták számára is vállalhatatlanná vált, ezért új pártot alapított. Ahol végre zavartalanul kiélheti magyarellenes indulatait.

Az udvarhelyi eset kapcsán a román sovén-nacionalisták – politikusok, sajtósok, civilek egyaránt – a legalantasabb ösztöneiknek adtak hangot: a magyar nyelv használatának azonnali betiltása a legjámborabbnak nevezhető követelésük. Korábban említett „barátunk” máris bejelentette: jogszabályban írná elő, hogy hivatalos környezetben a románon kívül semmilyen más nyelvet ne lehessen használni.

A hőbörgők tömegéből kiemelkedett Remus Cerneának, a Zöld Párt elnökének meglepően higgadt érvelése, aki a kétnyelvűség fontosságára hívta fel a figyelmet, dél-tiroli, katalán, baszkföldi példákat sorolva arra, hogy a kétnyelvű feliratok még a hatalom szimbólumának számító rendőrautókon sem ördögtől valók.

Share Button
Ennyien olvasták: 962

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.