Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Könyörgöm, ne csapjuk be önmagunkat!

Pál Piroska november 26, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

A múlt heti hír szerint online petíciót indítottak a vásárhelyi összefogásért. A dokumentum címe: Marosvásárhely ügye mindennél fontosabb! A Kelemen Hunornak és Szilágyi Zsoltnak, az RMDSZ, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt elnökének címzett felhívás megfogalmazója és aláírói – szerda délelőttig, amikor e sorokat írom összesen 198-an szignálták a dokumentumot – a magyar politikum összefogását szorgalmazzák a polgármesteri szék és a többségi tanács visszaszerzése érdekében.

„Marosvásárhely 15 éve vergődik” – indítja a szöveg szerzője, majd így folytatja: „Elveszítettünk négy választást, mert a magyarság megosztott volt, és mert a politikusaink sem hittek a győzelemben.” A mondat két állítása közül az egyik, az első hamis: a választásokat nem azért veszítettük el, mert a magyarság megosztott volt, hisz az RMDSZ magyar vetélytársaira leadott voksok száma annyira alacsony volt mindannyiszor, hogy azok érdemben nem befolyásolhatták a verseny végkimenetelét. Annál inkább politikusaink, azaz az RMDSZ politikusainak kishitűsége, sőt árulása, aminek következményeként a választópolgárok rendre távol maradtak az urnáktól. „Márpedig csak a magyar összefogás képes Vásárhelyt fejlődési pályára állítani, a város jelenlegi vezetőit leváltani” – áll a folytatásban.

A petíció szerzője és aláírói az összefogás első lépéseként megvalósult előválasztás ellenére attól tartanak, hogy a felek, követve a korábbi gyakorlatot, végül nem tartják magukat az egyezséghez, s mégsem sorakoznak fel Soós Zoltán polgármesterjelölt mögé, illetve nem állítanak közös önkormányzati képviselőjelölt-listát. Ezért arra kérik az RMDSZ és a Néppárt elnökeit, hogy vessenek véget a vitáknak, tartsák magukat ígéreteikhez, kössenek koalíciót, és tartsák egyben a marosvásárhelyi magyarságot. „Nekünk változás kell. 2016-ban lesz az utolsó esély változtatni, tegyék tehát félre politikai érdekeiket, és végre nézzék a marosvásárhelyiek érdekeit. Marosvásárhely ügye mindennél fontosabb, hiszen a Székelyföld és Erdély reménysége Marosvásárhelyen ébredezik a magyar összefogásban” – figyelmeztetik a felhívásban a politikusokat.

Elismerem: ideje lenne már a változásnak, dehát arra is fel kellene készülni, hogy nem sikerül visszaszerezni a polgármesteri széket. Különösen egy olyan jelölt esetében, aki, minden előválasztási győzelem ellenére, igen gyér támogatottságnak örvend, különösen a történelmi egyházak és tagjaik részéről. Egy magas rangú egyházi vezető szerint a történelmi egyházak úgy tekintenek a Hit Gyülekezetére, mint például az RMDSZ a Néppártra. Ebből következően szinte kizárt, hogy papjaik nyugodt lelkiismerettel arra biztassák híveiket, hogy egy „szakadárra” adják voksukat…

Talán ezen kellene elgondolkodniuk mindazoknak, akik valamilyen befolyással lehetnek a jelöltállításra. Beismerni, hogy hibáztunk, s azon lenni, hogy azt kijavítsuk, mégiscsak egyike a legnagyobb emberi és politikusi erényeknek.

Share Button
Ennyien olvasták: 852

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.