Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Megint jönnek, tülekednek

Szentgyörgyi László június 24, 2016 Mondom a magunkét

MONDOM A MAGUNKÉT

Forró, legalábbis mozgalmas nyár elé nézünk – politikai értelemben mindenképp. A helyhatósági választások után, a törvényhozói választások előtt folyik a helyezkedés, de mondhatnám azt is: tülekedés az RMDSZ-ben. Minden arról szól, ki hogyan pozícionálja magát, ki kivel szövetkezik, ápolja kapcsolatait azért, hogy a lehető legkedvezőbb helyre kerüljön a parlamenti jelöltlistákon.

Fokozottan érvényes mindez Maros megyére. Ha semmi sem változik, akkor itt generációváltásra kerülhet sor idén. Markó Béla, Borbély László, Kelemen Atilla, Kerekes Károly, ha minden igaz, visszavonulnak. Legalábbis a hírek szerint. Bár az sem lenne meglepetés, ha valamelyikük – ki tudja, milyen megfontolásból – végül meggondolná magát. Volt már erre példa, lásd Verestóy esetét.

Az „öregek” visszavonulása, háttérbe húzódása nyomán megüresedő parlamenti helyekre már megvan néhány kiszemelt személy, de önjelöltekből sincs hiány. Mindenesetre Maros megyében, a listás szavazáshoz való visszatérés után, akár a második szenátori helyre, valamint a negyedik képviselői helyre is reális esély mutatkozik. Különösen az EMNP-vel való megegyezés és közös jelöltlista állítása esetén.

És most lássuk, mi tudható eddig. Aki a legkorábban, még a múlt esztendőben bejelentette indulási szándékát, az nem más, mint Vass Levente. Meg is dolgozott azért, hogy a vásárhelyi szervezet választmányi elnökeként reális esélye legyen erre. Bár vannak befolyásos ellenségei, akik mindig készek arra, hogy keresztbe tegyenek neki. A szervezetben betöltött tisztsége révén a megyei elnök – ez idő szerint Brassai Zsombor – is komoly előjogokat élvez, véleménye megkerülhetetlen a jelöltállításkor. Nehezen hihető, hogy – feltéve, ha megőrzi pozícióját – beérné egy súlytalan megyei képviselői székkel. Aztán ott van Biró Zsolt MPP-elnök, aki az RMDSZ-szel kötött egyezség értelmében juthat bejutó helyhez a jelöltlistán. Ha pedig a néhány hétig „független” Soós Zoltán is indul, akkor már szinte teljes a Maros megyei pretendensek névsora. Amihez hozzá adandó még az egykori szászrégeni polgármester, Nagy András neve, aki méltán számíthatna egy befutó helyre. És végül ne feledkezzünk meg a néppárti dezertőrökről, Portik Vilmosról és Jakab Istvánról sem, akiknek szintén meg kell hálálni majd, hogy alig két héttel a választás előtt hagyták el az általuk szándékosan zátonyra kormányzott hajó fedélzetét.

Mindenestre, ha az önkormányzati választások előtt, jelentkezők hiányában, igen nehéz feladatnak bizonyult a jelöltlisták összeállítása, a parlamenti helyekért már tülekedésre lehet számítani.

Share Button
Ennyien olvasták: 884

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.