Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Mi folyik itt?

Szentgyörgyi László június 17, 2016 Mondom a magunkét

lacikicsiMONDOM A MAGUNKÉT

Ha már elveszítette a marosvásárhelyi polgármester-választást – hogy ki vesztette el inkább: a jelölt vagy az RMDSZ, azt még nem tudni –, Soós Zoltán legalább óvott – ami dicséretes. Azt jelzi: hitt az igazában.

Gondolom, megvoltak a csalás vádját igazoló, azt alátámasztó bizonyítékai is. Mert azt feltételezni sem merem, hogy esetleg csak úgy, a látszat kedvéért óvott. 2000 óta hasonlóra nem volt példa, akkor Fodor Imrének 163 voks hiányzott a győzelemhez, de az RMDSZ nem ott s akkor óvott, ahol és amikor kellett volna. Hogy miként fordulhatott ez elő, az azóta kiderült: akkor játszotta át a „szövetség” a vásárhelyi polgármesteri széket a román oldalnak, cserében a megyei tanácselnöki tisztségért.

A helyzet ismeretében világos volt, talán maga az óvást benyújtó is tisztában lehetett azzal, hogy nem sok, gyakorlatilag nulla az esély annak elfogadására. Nézzük bárhonnan is, kevés volt annak az esélye, hogy a mérleg, a mintegy 1700 szavazatkülönbség átfordulhat Soós javára. Maradjunk annyiban: a választási csalás tényét nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani. A Központi Választási Bizottság (BEC) nem látta indokoltnak a marosvásárhelyi polgármester-választás megismétlését, ebből következően pénteken – miután elutasított minden óvást – hivatalosan is kihirdette az önkormányzati választások végeredményét.

A BEC szóvivője szerint a marosvásárhelyi óvást egyhangúlag utasították el. Azaz: a választási bizottságba az RMDSZ által delegált személy, név szerint Vajda Zsombor is negatívan véleményezte a beadványt. Az illető egyébként az RMDSZ volt Călăraşi megyei képviselőjének, Vajda Borbálának a fia, Erdélytől távol szocializálódott, eddigi élete során bukaresti kormányhivatalokban állt alkalmazásban, kötődése a magyarsághoz megkérdőjelezhető.

Hogy ez nem jelent semmit? Nem tudom, de úgy gondolom, egy annyi talán elvárható lett volna egy választási bizottsági tagtól, hogy annak a pártnak az érdekei szerint szavazzon, amely őt oda delegálta.

Hogy az RMDSZ-ben ez nem elvárás? Hogy nem ez az elvárás?

Hát akkor mi?

Share Button
Ennyien olvasták: 834

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.