Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Nagyotmondók

Szentgyörgyi László október 22, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Azt mondják, a politika a kompromisszumok művészete. Tájainkon viszont inkább a nagyotmondásé. Aki, ha csak felületesen is, de végigkövetett egy-egy választási kampányt, az tudja, miről beszélek. Magára valamit is adó polgár nem veszi komolyan a kampány idején elhangzottakat. Persze maga a politikus sem. De azért ígérget rendületlenül. Többnyire ugyanazt, mint négy évvel korábban, s mint újabb négy év elteltével: autonómiát, Székelyföldet átszelő autósztrádát, önálló magyar egyetemet már nem, legfennebb magyar tagozatot az orvosin, a csillagokat az égről, azt viszont mind egy szálig… Teheti, mert senki nem vonja felelősségre emiatt, mert a választók emlékezete véges: elfelejtik, mivel etették korábban.

Az alig zárult előválasztáson a vásárhelyiek már ízelítőt kaptak abból, mire várhatnak jövőre. A vegyipari kombinát valóban problémát jelent, csakhát ha van rá megoldás, azt nem helyi szinten találják meg. Szakemberek szerint nincs az az állami hatóság, amely környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva bezáratná. A termelés leállításának legfennebb gazdasági okai lehetnek. Mindezek ellenére az előválasztáson voltak, akik vígan – de állíthatnám azt is: felelőtlenül – kampánytémául használták a kombinátot. A győztes Soós Zoltán például egyenesen az Azomureş bezárását követelte. Ennyi fáradsággal kérhette volna akár annak lebontását, helyének sóval való behintését is. Portik Vilmos már szerényebbnek bizonyult, ő megelégedett annak követelésével, hogy független szakértők méréseket végezzenek, majd hatástanulmányokat készítsenek az ipari létesítmény által kibocsátott szennyezésről és annak feltételezett egészségkárosító hatásáról. Ilyen vonatkozásban állampolgári kezdeményezéssel is élt. Csakhát, amint lezajlott az előválasztás, mintha mindkettejüknek elmúlt volna a környezetvédelem iránti érdeklődése: a múlt heti tüntetésen már nem tartották érdemesnek megjelenni. Pedig szükség lett volna a segítségükre, a mozgósító erejükre, hogy ne alig ötvenen követeljék a kombinát bezárását.

A bevezetőben a politikusi nagyotmondásról szóltam. Íme itt az újabb csúcs: az egyik kormánypárti politikus nyolcról hat órásra csökkentené a napi munkaidőt, sőt, a minimálbért is felemelné havi 1500 lejre.

Na, kérem, ezt tessék megdönteni.

Share Button
Ennyien olvasták: 1332

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.