Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Persze hogy megtorlás…

Szentgyörgyi László október 9, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiKeményen bírálta a nemzeti kisebbségeket hátrányosan érintő intézkedései miatt a román kormányzatot az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának azóta leváltott vezetője a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság és az Országos Diszkriminációellenes Tanács által közösen szervezett bukaresti  kerekasztal-beszélgetésen.

„Bár Romániában létezik egy átfogó törvényi keret az anyanyelvhasználatra vonatkozóan, ennek közigazgatásbeli alkalmazása rendszeresen akadályokba ütközik. A nemzeti kisebbségek önkifejezéséhez, szimbólumhasználathoz való jogait korlátozzák, a vallási identitást megsértik. Ugyanakkor rasszista és idegengyűlöletre uszító politikai nyilatkozatok sorát hallhatjuk, amelyek hátráltatják azokat a törekvéseket, amelyek 25 éve a kisebbségi jogok megszerzésére irányulnak” – fogalmazott Laczikó Enikő államtitkár. Bírálta továbbá azokat a kormányzati szándékokat, amelyek különböző intézkedések és törvénytervezetek révén a többségi társadalommal együtt élő közösségek ellen irányulnak.

Kormánytagként – főleg itt, Romániában! – ilyeneket állítani, ismerjük be, nem mindennapi bátorságot, mondhatnám, vakmerőséget feltételez. Aki ilyent tesz, az maga ellen hívja ki a sorsot. S a bosszú, a megtorlás többnyire nem is marad el. Így történt ezúttal is: meg sem száradt a nyomdafesték a kerekasztal-beszélgetésről szóló tudósításokon, Victor Ponta (még) miniszterelnök máris leváltotta tisztségéből Laczikót. Na, vajon miért?

Sokak szerint – közéjük sorolható az RMDSZ ügyvezető elnöke is – leváltása összefüggésbe hozható azzal, hogy az RMDSZ megszavazta a kormány elleni múlt heti bizalmatlansági indítványt. Akár így is történhetett.  Bár a leváltáshoz, azaz a politikai megtorláshoz bőven elegendő lehetett annyi is, amit az államtitkár azon a bizonyos kerekasztal-beszélgetésen a nemzeti kisebbségekkel szembeni kormányzati bánásmódról mondott.

Ami pedig Kovács Péternek a kijelentését illeti, miszerint „sikerült elismertetni a mindenkori jobb- és baloldali kormánypártokkal is, hogy az a természetes, ha az itt élő legnagyobb őshonos nemzeti kisebbség képviselői javasolnak személyt a hivatal élére”, nos, az a legjobb esetben sem más, mint önámítás.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 851

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.