Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Rekviem az MPP-ért, avagy a kicsinált alternatíva

Szentgyörgyi László szeptember 10, 2015 Mondom a magunkét

lacikicsiMondom a magunkét

Amikor 2008. március 14-én – második nekifutásra – végül sikerült hivatalosan is bejegyeztetni a Magyar Polgári Pártot, sokan azt hitték – bevallom: közéjük tartoztam magam is –, hogy most már végre megvan az RMDSZ alternatívája. Ami által – elméletileg – biztosított a választás szabadsága az erdélyi magyarság számára is. Hogy a gyakorlatban végül másként alakultak a dolgok, az nem kizárólag az MPP-n múlott, abba vastagon közrejátszott a választópolgárok tájékozatlansága, a közélet, a politika iránt egyre nyilvánvalóbbá váló érdektelensége is.

A 2008-as helyhatósági választásokon az MPP ugyan felemás eredményeket ért el – a Székelyföldön viszonylag sikeresen szerepelt, a voksok mintegy 35 százalékát szerezte meg, Erdély más területein viszont nem sikerült megvetnie a lábát, még a Maros megye részét képező egykori Marosszéken sem –, de egy alig néhány hónapja alakult párttól többet elvárni azért nem lett volna helyénvaló.

A biztató kezdethez méltó folytatás azonban elmaradt. A nemzeti oldalon belüli ellentétek az addig egységesnek látszó tábor megoszlásához, az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulásához vezettek. A 2012-es választási eredmények – az MPP és az ENMP összesen kapott megközelítőleg annyi szavazatot, mint amennyit 2008-ban a polgáriak egyedül – a jobboldali egység megteremtésének szükségességét emelték ki. Ekkorra azonban – egyébként kiváló taktikai érzékkel – már beszállt a képbe az RMDSZ is, az „oszd meg és uralkodj” elvét alkalmazva sikeresen magához láncolta az elnökcsere után komoly identitászavarba került MPP-t.

Biró Zsolt alatt a párt fokozatosan mondott le önállóságáról, amiből mára annyi maradt, mint amennyi az RMDSZ valamely platformjának van. Érdekérvényesítő ereje is ennek megfelelő. Az elnöknek viszont, aki a párt szétzüllesztését irányítja, az RMDSZ háromszéki vezetői bejutó helyet ígértek a „szövetség” parlamenti jelöltlistáján. És ő ezt nem utasította vissza. Emlékeztetnék: 2009-ben éppen az verte ki a biztosítékot az MPP-ben, hogy Tőkés László az RMDSZ jelöltlistáján indult az újabb EP-képviselői mandátumért. Sőt, alelnökeire támaszkodva választási szövetség megkötését tervezi az RMDSZ-szel. Ezáltal egy olyan útra terelné a pártot, amelyen alapítói, maradék tagjai közül bárkiről is nehezen elképzelhető, hogy követné.

Sic transit gloria mundi, így múlik el a világi dicsőség.

A Biró Zsolt dicsősége is.

Share Button
Ennyien olvasták: 1166

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.