Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Balloninvázió Vármező egén

Központ szeptember 29, 2011 Riport

B1Balloninvázió Vármező egén

 Hatodik alkalommal szervezte meg a Nyárád Sportegyesület a múlt hét végén a Hőlégballon-fesztivált Vármezőn. A háromnapos eseményre nemcsak a környékről és a megyéből, hanem az ország különböző pontjairól is érkeztek érdeklődők. S az idén senki sem csalódott: a kedvező időjárásnak köszönhetően mind a 17 légimasina a magasba emelkedett.

 

 – Egy hat évvel ezelőtt baráti beszélgetésből valósult meg a rendezvény. Salat Csaba és Pethő András barátaim akkor már régóta hőlégballonoztak, ők fogalmazták meg a hőlégballon-fesztivál szervezésének ötletét – meséli a főszervező Kádár Levente, a Nyárád Sportegyesület elnöke. A hat év alatt mind a szervezők, mind az esemény változáson mentek keresztül, a fejlődés elsősorban a résztvevő légballon-tulajdonosok számának növekedésében észlelhető: míg 2005-ben öt magyarországi ballonos jött el az első, bemutatkozó jellegű eseményre, idén a 17 résztvevő között 5 romániai, egy szerbiai is található, a jelentkezők zöme azonban ez alkalommal is anyaországi. De volt olyan év is, amikor Németországból, Hollandiából, Lengyelországból, Szlovákiából jöttek a légballonosok. „Szórakoztató céllal szervezzük a parádét, díjat, jutalmakat nem osztogatunk, itt a látványosságon a hangsúly”, fogalmazta meg a főszervező. S természetesen az ide látogatók szórakoztatásán, hiszen bárki kipróbálhatta a repülést, a liftezést. Akadt is szép számmal jelentkező, bár egyáltalán nem volt olcsó ez az extrém szórakozás. Akinek a mersze mellett esetleg még a több száz leje is hiányzott, az kevesebbért foglalhatott helyet a hatalmas, levegővel töltött játékballon belsejében, s indulhatott útnak a gumimatrac-lejtőn. A gyerekek körében a szovátai nosztalgiavonat, a csúszdák, valamint a „gyerekevő krokodil” aratott sikert, de nem árválkodott üresen az alpinista fal sem. A bátrabbak több tíz méterre vitették fel magukat, hogy majd szédítő mélységbe ugorjanak – természetesen kötéllel rögzítve. Mivel a légballonok felszállására igencsak kellett várni, a szépszámú tömeg a vármezői téren felállított lacikonyháknál foglalt helyet, hogy a kereskedők se menjenek üres kézzel haza.

– Ahhoz, hogy valaki hőlégballont vezethessen, 20–30 órás elméleti és gyakorlati felkészítőn kell részt vennie. Az elméleti ismeretek elsajátítása elsősorban a meteorológiára vonatkozik, hiszen ez az alapja a léggömb-vezetésnek. Ezután kerül sor az igencsak szigorú vizsgára – avat be a hőlégballonozás titkaiba Kádár Levente. Ezen szép sport űzése és fenntartása sokba kerül: egyórás repüléshez mintegy 50–60 liter gázra van szükség, s akkor még nem szóltunk a biztosításról és egyéb költségekről.

 

Arcfestés, kiállítás és divatbemutató

 b2Máthé Edit nyárádremetei képzőművész, lakberendező a téren állította fel sátrát. Gyermekarc-festést vállalt a tavaly is, idén bővítette szolgáltatásait: asztalánál a gyerekek gyurmázhatnak, színezhetnek. S közben bárki megtekintheti festményeit, amelyeken a környéken található gyógynövényeket örökítette meg. „Egy nagyobb munkám során pihenésképpen készítettem a rajzokat, mintegy játszottam a színekkel, formákkal”, meséli a fiatal művész, akinek első egyéni tárlata 2005-ben volt a vármezői áfonyafesztiválon. De állított már ki Bukarestben, Budapesten és Kolozsváron is.

Arcfestészetben segítője régi osztálytársnője, Jánosi Matild Tilda. A csekefalvi születésű, de 5 éve Budapesten élő divattervező a magyar főváros egyik mozijából kimentett bőröndnyi reklámfilm-tekerccsel jött el a fesztiválra, s mutatta be ökodivatruháit. „A gyerekeket szerettem volna a környezettudatosságra figyelmeztetni, amikor elkészítettem ezt az öt ruhakölteményt. A nem mindennapi kreációk más alkalmakkor is viselhetők, s kis manőkeneim kérték, őrizhessék meg viseletüket”, osztja meg velünk elképzeléseit a TildArt tulajdonosa, hozzátéve: október elején Székelyudvarhelyen tart divatbemutatót, ezúttal mohából és bogyóból készülnek az évszaknak megfelelő alkotások.

 

És fölemelkednek a ballonok

 Délután 5 óra, amikor szinte gombamód nőnek ki a földből a színesebbnél színesebb, különböző reklámfeliratot magukon hirdető léggömbök. Mindenfelé lángok csapnak fel, s egyre inkább duzzadnak a ponyvák. A kosarakban helyet foglalók boldog várakozással figyelik a ballonkezelők ügyködését, s hangos üdvrivalgásba csapnak, amikor légijárművük fölemelkedik.

b4

A kíváncsiskodók felejtik eddigi bosszúságukat, hiszen az eléjük táruló látvány megérte a többórás várakozást: a lassan-lassan elsötétedő, de felhőmentes, tiszta vármezői eget hőlégballonok veszik uralmuk alá, a közöttük cikázó siklórepülők csak fokozzák az est hangulatát.

b3

Olyannyira lenyűgöző a látvány, hogy a szájtáti apróságok még sírni is elfelejtenek eleresztett, s a hőlégballonok útjába eredő lufiik miatt.

 Ha az út jobb lenne…

 Sötétség lepi el a tájat, a több tíz vagy száz kilométerről érkezett vendégek autóik felé igyekeznek. A kocsisor egészen Vármező kijáratáig kígyózik. Lépésben lehet csak menni. De ha nem is lenne a torlódás, akkor sem ajánlatos a gyorsabb tempó, az aszfaltban hatalmas kráterek éktelenkednek. „Reményeink szerint hamarosan megoldódik a vármezői út helyzete”, biztat a remetei önkormányzat illetékese. A vármezői út az évek során szinte járhatatlan állapotba került, a közeli erdőkben zajló fakitermelés miatt naponta több alkalommal 40–50 tonnás teherjárművek haladnak át rajta, az út gyenge alapja pedig nem bírja ezt a terhelést. Kormánypénzből a főúti letérőtől a vármezői katolikus templomig egy közel öt kilométeres útszakaszt korszerűsítenek, ahol problémásabb a helyzet, oda aszfaltszőnyeget öntenek, a fennmaradó részen pedig kátyúznak, mivel csak ennyire futja a pénzből. Ezek szerint jövőben jobb úton közelíthetik meg az érdeklődők a hetedik hőlégballon-fesztivál helyszínét.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1055

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.