Központ
2020. november 24. kedd, Emma

6 tipp a tökéletes prezentációhoz

Központ január 26, 2016 Kávé mellé

Valljuk be, a legtöbben nem szívesen adunk elő. Sokan félünk a nyilvános beszédtől: pedig gondolataink, ötleteink átadásán és figyelemfelkeltő, lebilincselő előadásán nemcsak személyes, de üzleti sikereink is múlnak. Fogadjuk meg Gina Barnett TED előadó-felkészítőjének tanácsait, és álljunk magabiztosan közönsége elé!

prezent

A TED konferenciák előtti hétvégéken az előadók főpróbát tartanak: bemutatják prezentációikat, megnézik a termet, a kurátorok és felkészítők pedig ellátják őket néhány hasznos tanáccsal. A TED Blog számára Gina Barnett előadói felkészítő összeállított egy listát a legfontosabbakból, melyek segítenek leküzdeni a lámpalázat – és rabul ejteni a közönséget.

 1. Igyunk vizet!
  Az izgalomtól könnyen kiszárad a szánk: ennek elkerülésére a legjobb módszer, ha előadásunk előtt kb. 15 perccel iszunk egy keveset. Nem beszélve arról, hogy a mikrofon minden hangot felerősít – beleértve a torokköszörülést is.
 2. Idegeskedés helyett pozitív öntréning
  Barnett szerint a negatív önkritika afféle önbeteljesítő jóslatként is működhet az előadás során. „Mi lesz, ha elrontom?” – fordul meg gyakran a fejünkben. Ehelyett próbáljunk meg úgy gondolkodni, mint a sportolók a nagy megmérettetések előtt. „Meg tudom csinálni!” „Alig várom, hogy megoszthassam a gondolataimat a többiekkel!” Ezek a helyes hozzáállás frázisai, de már az is sokat segíthet, ha az „igen” szót ismételgetjük magunkban.
 3. Fordítsuk lámpalázunk saját hasznunkra!
  Ne „tároljuk” idegességünket: hagyjuk, hogy végigáramoljon a testünkön, és nyerjük ki belőle a lehető legtöbb energiát. Végezzünk izometrikus gyakorlatokat, rázzuk le a karjainkat, vagy… táncoljunk! Hihetetlennek tűnik, de Barnett találkozott már olyan előadóval, akinél ez utóbbi vált be: annyira feltöltötte az a néhány, felkészítő mozdulat, hogy végül valóságos rocksztárként lépett a színpadra. Sőt: TedxYouth@Budapet színpadra lépőit is sokszor segítette át az utolsó pillanatos pánikon pár fekvőtámasz vagy tánclépés!
 4. Lélegezzünk!
  Elcsépeltnek hangzik, de segít. „Gyakran észre sem vesszük, mennyire kapkodva vesszük a levegőt, ha izgulunk. Ilyenkor vegyünk három-négy mély lélegzetet: hagyjuk, hogy a levegő a hasunkba áramoljon, majd onnan kifelé az orrunkon és szájunkon keresztül. Ez segít összpontosítani és rendszerezni a gondolatainkat” – tanácsolja Barnett.
 5. Kerüljük a repetitív mozdulatokat!
  A testünkben felszabaduló adrenalin miatt stresszhelyzetben gyakran szinte önkéntelenül mozgunk. Egyik lábunkról a másikra állunk, vagy előre-hátra hintázunk – ez pedig „altatódalként” hathat hallgatóságunkra. Ennek elkerülésére a legjobb módszer, ha közönség előtt gyakoroljuk prezentációnkat, és megkérjük őket: szóljanak, ha ilyesmit látnak
 6. Koncentráljunk valami másra is saját magunkon kívül!
  Ezt a módszert Barnett „kifelé fókuszálásnak” hívja. „Válasszunk bármit, amire figyelni szeretnénk – lehet ez akár egy szín is. Egy meghatározott cipőmárka. Egy ruhadarab. Bármilyen tárgyra. Próbáljuk kiszúrni, hol található ilyesmi a teremben!” Ez a melléktevékenység segíthet abban, hogy ne folyamatosan önmagunk teljesítményét és fizikai állapotát monitorozzunk, és jobban beleengedjük magunkat az előadás folyamatába.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 433

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.