Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

A britek közel egyharmada bevallja, hogy rasszista

Központ május 28, 2014 Kávé mellé

A britek közel egyharmada bevallja, hogy rasszista

A britek 30 százaléka elismeri, hogy rasszista előítéleteket táplál. 

 

A legnagyobb független brit társadalomkutató intézet, a NatCen szerdán ismertetett átfogó felmérése kimutatta azt is, hogy a valamilyen mértékben előítéletes gondolkodásúak aránya évenkénti jelentős ingadozásokkal ugyan, de hosszú időtávot tekintve növekvőben van, és ismét eléri a három évtizeddel ezelőtt mért szintet. 

Arra a kérdésre, hogy mennyire jellemző gondolkodásukra a rasszista előítélet, a megkérdezettek 30 százaléka jelölte be a “kicsit” vagy a “nagyon” válaszlehetőségeket. 

Az eddigi rekordértéket a kutatóintézet 1987-ben mérte: akkor 38 százaléknyian mondták magukat előítéletesnek. Innen az arány csökkenésnek indult, és 2001-ben érte el eddigi mélypontját, 25 százalékkal. Azóta viszont ismét emelkedik, és 2011-ben beállította a 38 százalékos rekordot.

A következő évben 26 százalékra esett vissza az előítéletes gondolkodásukat elismerők aránya, a NatCen szakértői szerint főleg az etnikai kisebbségekhez tartozó brit sportolók által a 2012-es londoni nyári olimpiai játékokon elért kiemelkedő sikerek hatására. 

Azóta azonban újból növekszik az önmaguk által is elismerten előítéletes gondolkodásúak aránya, amely jelenleg 30 százalék – áll az elemzésben. 

A NatCen által a felméréshez fűzött grafikus kimutatás egyértelműen jelzi, hogy az előítéletes gondolkodás térnyerése a brit társadalomban sokszor kapcsolható gazdasági vagy világpolitikai traumákhoz. Az 1987-ben mért kiugrás az abban az évben bekövetkezett – a gazdaságtörténetbe “Fekete Hétfőként” bevonult – globális tőzsdei összeomlást követte, a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat óta pedig évenkénti jelentős ingadozásokkal ugyan, de összességében folyamatos az előítéletes gondolkodású britek arányának emelkedése. 

Az okok között szerepel a nagyarányú bevándorlás is, bár a felmérés kimutatta, hogy a magukat nem előítéletesnek vallók csaknem háromnegyede is a bevándorlók számának csökkenését szeretné. Az előítéletes gondolkodást elismerők között 90 százalék az így nyilatkozók aránya. 

Az országos átlagon belül London tűnik a legtoleránsabbnak: a brit főváros belterületén élő megkérdezetteknek mindössze a 16 százaléka mondta azt, hogy jellemző rá a rasszista előítélet. A legmagasabb arányt a NatCen kutatói a közép-angliai West Midlands térségben mérték: itt 35 százaléknyian mondták magukat előítéletes gondolkodásúnak. 

A felmérés kimutatta azt is, hogy az életkor emelkedésével szintén növekszik az előítéletes gondolkodást elismerők aránya.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 347

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.