Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

A cseh fiatalok füveznek a legtöbbet Európában

Központ május 28, 2014 Kávé mellé

A cseh fiatalok füveznek a legtöbbet Európában

Továbbra is a cseh fiatalok a legnagyobb marihuánafogyasztók Európában – közölték kedden Prágában cseh és európai felmérésekre hivatkozva. 

 

Évente legalább egy marihuánás cigarettát a 14 és 34 év közötti cseh fiatalok 18,5 százaléka szív el. Az első marihuánás cigarettáját a cseh fiatalok 40 százaléka már 15-16 éves korában elszívja – derül ki abból az éves jelentésből, amelyet az európai droghasználatot figyelő központ kedden hozott nyilvánosságra Prágában. 

A cseheket a statisztikákban a fiatal dánok, franciák és spanyolok követik – hangzott el a sajtótájékoztatón. 

“Európa mai lakossága közül mintegy 80 millió személy próbált ki már valamilyen drogot életében. Az esetek döntő többségében ez marihuána volt” – mondta Danilo Ballota, az európai központ szakértője újságíróknak. 

Csehországban a 15 és 64 év közötti lakosság 28 százalékának vannak tapasztalatai a drogfogyasztás terén. Cseh felmérések szerint a legelterjedtebb és legveszélyesebb kábítószer Csehországban azonban a hazai gyártmányú pervitin, amely crystal néven egyre inkább terjed Szlovákiában és Németországban is. A szintetikus drognak számító pervitinnel a 15 és 64 év közötti cseh lakosság több mint 20 százalékának vannak tapasztalatai. “Ezt a németek és a szlovákok is a csehországi piacokon szerzik be” – állította Ballota. 

Szakértők szerint a csehországi pervitin több mint 40 százaléka Prágában kerül forgalomba többnyire különféle klubokban és más szórakozóhelyeken.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 389

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.