Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

A dús hajkorona mocskos ára

Központ február 28, 2018 Kávé mellé

Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a hajhosszabbítás és -dúsítás iránti kereslet és a hozzá kapcsolódó hajkereskedelem, ami leginkább a celebkultúrának tudható be. Amióta a világ leghíresebb és legszebbnek tartott női, hosszú és dús hajkoronával villognak a kamerák előtt, azóta sokan hajlandóak feltenni rá minden vagyonukat, hogy az ő frizurájuk is ugyanolyan szép és csillogó legyen. Ezért is éli aranykorát a hajhosszabbítás-biznisz, amelyhez az alapanyagot nemritkán szegény indiai, orosz és ukrán nők szolgáltatják.

A póthaj jóformán egyidős az emberiséggel, és mindig a tehetősek kiváltsága volt. Régen kenderből, lószőrből készítették, de a kitüntetett szerep már akkor is a valódi hajnak jutott. Az ókori Rómában a szőke volt a legkeresettebb, amelyhez előszeretettel vágták le az északról származó rabszolgák haját. Ma a Moszkvától több mint száz kilométerre lévő, elszegényedett Mozsajszk egy raktárépületben ládák sokasága rejti a vidék egyik drága kincsét: a természetes szőke hajat. Az orosz haj a legjobb a világon, méz árnyalatú, a fénynek megfelelően változtatja a színét, és lágy tapintású – állítja büszkén a BelliCapelli cég tulajdonosa, ami a legnagyobb ilyen jellegű vállalat Oroszországban.

Napjainkban a szép haj hatalmas erővel bír, bár már nemcsak szimbólum, hanem az egyik legfejlettebb üzletág is. Ha beírjuk a Google keresőbe, hogy póthaj több millió találat közül válogathatunk, a perui luxus minőségű szűz hajtól a natúr mongol és indiai hajon át a selymes európai loknikig bármi beszerezhető. Az ágazat fellendülését még a gazdasági válság sem vetette vissza. A hajkereskedelemben piacvezető Great Lengths több ezer szalonnak szállít póthajat világszerte, és az elmúlt hat évben hetven százalékos növekedésről számolt be.

Szépnek lenni bármi áron

A különféle területekről származó emberi hajak közül a kínai a legvastagabb, a Fülöp-szigeteki hasonló, de sokkal fényesebb, a brazil testes, szép és rugalmas, míg az indiai természetes fényű, és sokoldalúan lehet használni. Egyébként az európai haj a legértékesebb, mert finom textúrájú, a legkülönbözőbb színekben megtalálható, könnyebb festeni, gyakorlatilag bármilyen árnyalatúra színezhető, és korlátozott belőle a kínálat.

A piacon lévő természetes haj legnagyobb része olyan ügynökök révén gyűlik össze, akik sorra járják a szegény falvakat Indiában, Kínában, Oroszországban és Kelet-Európában, legfőképp Ukrajnában, de itt, Romániában is. Nem jókedvükben adják el ezek a nők a hajfonatukat, állítja egy ukrán kereskedő, aki az ország elmaradott térségeit járja. Általában akkor teszik meg ezt, amikor pénzre van szükségük.

Nagy vihart kavart, amikor 2003-ban Victoria Beckham azt mondta, lehet, hogy egy orosz női börtön rabjaitól származik a póthaja. Viccnek szánta, de meglepetésére az orosz hatóságok hivatalosan is beismerték, hogy foglyokat hajvágásra köteleztek, és a hajukat aztán Nyugaton értékesítették. Az ilyen rémtörténetek miatt a neves cégek megpróbálnak etikus, nyomon követhető forrásból származó hajat vásárolni. A Balmain Hairnél például már majdnem ötven éve Kínából szerezik be a hajat, és egy ottani férfi hat hónapos fizetésének megfelelő összeget adnak a nőknek érte.

Hová tűnik el a pénz?

Nem minden nagykereskedés fizet azonban a hajdonoroknak. A Dél-Indiában található templomok a világ legforgalmasabb zarándokhelyei, ahol naponta több tízezer nő várja, hogy leborotválják a haját, amit aztán Visnu Istennek ajándékoznak. „Azért tettem ezt, mert köszönetet akartam mondani azt Istenemnek. Nem érdekel, mi történik a hajammal utána. Ha azok a nők, akiknek rossz minőségű a hajuk, szeretnék felhasználni az enyémet, hogy jobban nézzenek ki, akkor ez jobb, mintha a szemétbe kerülne”- mondja a huszonnyolc éves Lavanya Kakala. A templomoknak az lenne a kötelességük, hogy a haj eladásából származó bevételt a helyi közösség javára fordítsák, fejlesszék az oktatást, az egészségügyet és az infrastruktúrát. A pénz sorsát azonban nehéz nyomon követni.

Tirumalában több száz borbély vágja le és gyűjti össze a zarándokok haját. Utána a feldolgozás és fertőtlenítés már a helyszínen megkezdődik, a begyűjtött hajat pedig e-aukcióban értékesítik a templomok.

Ez maga a kapitalizmus

Mielőtt a selymes hajfonatok elérnék a divatos szalonokat, számos kézen és eljáráson mennek keresztül. Az összegyűjtött hajcsomókat főképp Banglades és India műhelyeiben dolgozzák fel, ahol a bérek alacsonyak, de az embereknek szükségük van a munkára. A feldolgozás első szakaszában a hajat kézzel bogozzák ki. Emma Tarlo ellátogatott ezekbe a műhelyekbe és otthonokba, ahol több tucat nő bogozza ki, majd szortírozza a hajat a fürtök hosszúsága alapján. Fáradságos, nagyon idő- és munkaigényes feladatról beszélünk. 1,5 kg hajat körülbelül nyolcvan óra munka kibogozni – mondja a professzor.

A póthaj biznisz maga a kapitalizmus. Akiknek van pénzük, meg akarják különböztetni magukat azoktól, akiknek nincs. Hogy miért adja el egy nő a haját a másiknak? Mert az élet vagy a társadalom rákényszeríti. A tehetős pedig miért veszi meg? Mert a pénzes jobban akar kinézni, mint a pénztelen.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1019

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.