Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

A házas férfiaknak erősebb a csontozata, mint a nőtleneknek

Központ január 27, 2014 Kávé mellé

A házas férfiaknak erősebb a csontozata, mint a nőtleneknek  

A stabil házasságban élő vagy nagyon hosszú ideje kapcsolatban lévő férfiaknak erősebbek a csontjaik, mint a sikertelen házasságban élőknek vagy a nőtleneknek – állítja a Osteoporosis International c. szaklapban közölt új tanulmány, amelyről a Mediafax számol be


 

.

A kutatók ugyanakkor arra is felhívják a figyelmünket, hogy ez az összefüggés abban az esetben igaz, ha 25 éves kor után házasodnak a férfiak. Azok, akik már 25 éves koruk előtt házasságot kötnek, gyengébb csontúak lesznek, főleg a gerincoszlop csontjainak a szilárdságára hatott negatívan a korai házasság.

Arun Karlamangla , a tanulmány társszerzője szerint a nagyon korai házasság azért káros a férfiakra, mert valószínűleg kiemeli a családdal járó feszültségeket. Érvelése szerint például a korán házasodó férfiak valószínűleg kevésbé iskolázottak, kevesebb pénzt keresnek és ezért a megélhetés is nehezebb számukra.

Ugyanezt az összefüggést a hosszútávú kapcsolat és az erős csontok között nem sikerült a nők esetében kimutatni. Esetükben azt találták a kutatók, hogy inkább véletlenszerű az összefüggés. Azoknak a nőknek volt erősebb a csontjuk, akik megértést tapasztaltak a párjuktól, szemben azokkal, akiket a partnerük nem értékel vagy érzelmileg nem támogat.

“Nagyon kevéset tudunk a társadalmi tényezőknek a csontok egészségére gyakorolt hatásáról. A jó egészség nem csak az egészséges viselkedés függvénye, mint például az egészséges táplálkozás vagy a nemdohányzás, hanem az élet más szociális aspektusai is befolyásolják, mint például a szociális kapcsolataink minősége” – nyilatkozta Carolyn Crandall, a University of California orvosprofesszora.

A vizsgálatban a kutatók olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint különböző gyógyszerek, egészséges magatartás vagy a menopauza.

Forrás: dailymail/mediafax

 

Share Button
Ennyien olvasták: 350

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.