Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

A mesék bűvös ereje

Központ október 3, 2016 Kávé mellé

Szeptember utolsó napja, a „nagy mesemondó”, Benedek Elek születésének évfordulója különleges nap mindenki számára, hiszen a magyar mese világnapját ünnepeljük 12 éve. De mit is rejt a mesék bűvös világa, miért fontos, hogy ne csak gyerekként, hanem felnőttként is részesei legyünk? Milyen változásokon mentek keresztül, a mozivászon mennyire írta át a klasszikus történeteket és azok jelentését?

Elvarázsolt hercegnők, daliás királyfik, kacsalábon forgó várak, jóságos tündérek, beszélő állatok, egy mágikus hely, ahol a lehetetlen nem létezik, egy menedék, ahol a jó mindig győzedelmeskedik a gonosz fölött.

A mese minden ember számára közeli „jó barát” volt egyszer, hiszen gyermekkorunk legkedvesebb emlékeit köszönhetjük neki. Már születésünk pillanatától magunkkal hozzuk imádatát, hisz gyermekként oly megszállottan ragaszkodtunk hozzá, hogy kedvenc mesénket akár naponta végighallgattuk, lankadatlan figyelemmel. Aztán ahogyan teltek-múltak az évek, ez a „barát” egyre távolibbnak tűnt, mondván, hogy kinőttünk mi már ebből. Hogy miért? Talán mert nem ismerjük a mesék évszázadokba nyúló múltját és fontosságát, életünk minden szakaszára kivetítve. Túl kell lépni azon, hogy a mese kizárólag a gyerek érdekeit szolgálja, hiszen egészen a XIX. század végéig a felnőttek táborát képviselte.

Milyen egy jó mese?

Az igazi mese olyan, akár egy bölcs tanító! Táplálja érzelmi és szellemi világunkat, az életre nevel. Egyszerűsége, de ugyanakkor tartalmas mondandója olyan tanácsokat rejteget, amelyek gyógyírként szolgálnak az életünkbe előforduló akadályok leküzdésében. Életünk alapértékeit hordozza magában, mint például a szeretet, a béke és az igazság. Fontos emberi problémákra és élethelyzetekre ad választ, megmutatja a helyes utat. A rémséges boszorkány, akár egy türelmetlen főnök, akivel naponta meg kell vívnunk a csatánkat, az elvarázsolt béka pedig álmaink férfija, akinek megszerzéséhe kitartás és áldozatvállalás szükséges.

A mese és a filmvászon…

Hófehérke régen és most

A Hófehérke és a hét törpe című mese erejét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy rengeteg változatban maradt ránk és rengeteg filmváltozat készült belőle. De míg a hagyományos változatban helyreáll a harmónia, az elmúlt évek filmváltozataiban a végkifejlet némi aggodalomra adhat okot. A Hófehér és a vadász üzenete például, hogy kézenfekvőbb a mai világban védtelen nőből harcossá válni, és akár szingli királynőként elfoglalni a trónt, míg a Tükröm tükröm cukormázas happy endje is csak látszólagos uralmat hoz el. A filmpárhuzamok valójában a jelen kor torzulásait tükrözik, vagyis azt láthatjuk, hogy vagy a női oldalról haraggal telve hibáztatjuk a férfit, vagy férfi oldalról a nőt. Pedig a mese öröktől fogva arról szól, hogy csak akkor van esély a teljességre, ha a kettő együtt működik.

Csipkerózsika régen és most

Az elmúlt évek egyik népszerű mozifilmje volt a Démona, amely a Csipkerózsika mese előzményeként tartják számon, amiből kiderül, hogy miért is lett olyan gonosz a hercegnőt elátkozó királynő. Démona egy bosszúálló nő, akit cserbenhagytak és megaláztak, mintha ez indokolná és felmentené a főhősnő gonoszságát. Érdekes tendencia manapság, hogy a gyerekek néha nem a király vagy a királylány bőrébe bújnak, hanem a gonoszéba, melynek oka talán az lehet, hogy ösztönösen ráéreznek arra: a boszorka, a mostoha mindig kulcsfontosságú, hiszen a változás határán áll, nála van a cselekvő erő.

Igazi varázslat

A klasszikus mesék feldolgozásai mellett az elmúlt évtized legnépszerűbb „műmeséi”, regényei egyértelműen a Harry Potter, a Gyűrűk Ura és a Hobbit sorozatok voltak. Mindhárom történet a jó és a rossz összecsapásáról szól, sikerüknek záloga pedig a gazdag karakterképletet bemutatása fejlődő helyzetekkel alátámasztva. Másrészt nagyon hitelesen alkalmazzák az emberek lelkében otthonos szimbólumkötéseket. Például a Harry Potterben a bagolytól elkezdve, minden szereplőnek van meseelőképe, hiszen a bagoly a közhiedelemben és a mitológiában is a bölcsességet jelképezi már ősidők óta.

Állati tanulságok

A fantasztikus, misztikus szálakkal átszőtt történetek mellett egészen biztos, hogy az állatmesék is mindenki kedvencei, ahol az állatok emberi tulajdonságokkal vannak felruházva. Segítségükkel olyan értékekről tanulhatunk, mint a bátorság, kitartás vagy az őszinteség. Mindamellett pedig kiváló szórakozást garantál az egész család számára.

Bár a film bizonyos szempontból erősebb, mint a paplan alatt hallgatott mese, hiszen több dolog történik benne, gyorsabban sodor, láttunk mindent a képernyőn. Hátránya viszont, hogy nem hoz létre olyan személyes és meghitt kapcsolatot, mint ha este összebújva olvassunk, és még a fantáziánkat és képzelőerőnket sem kell használnunk. A hagyományos, felolvasott mese viszont olyan helyre képes elkalauzolni, ahol újra magunka ölthetjük gyermeki énünket, visszatérhetünk Tündérországba, szárnyra kelnek az emlékek, átélése mosolyt csal mindenki arcára.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 527

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.