Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

A zászlók színei jólétről vagy szegénységről is árulkodnak

Központ január 7, 2014 Kávé mellé

A zászlók színei jólétről vagy szegénységről is árulkodnak

Egy ország jólétéről is árulkodnak a lobogóján látható színek egy új-zélandi tanulmány szerint, amelyben 194 ország zászlóinak színkombinációit vizsgálták. A fehér jólétet hoz, a zöld szín viszont a szegénységgel függ össze. 

 

A Canterbury Egyetem kutatói azt találták, hogy minél több a fehér szín a nemzeti lobogóban, annál magasabb az országban az egy főre jutó GDP, míg a zöld szín a szegénységhez kapcsolódik. 

Az új-zélandi zászlón a leggyakoribb – a sötétkék, a piros és a fehér alkotta – színkombináció látható, amely a három színt használó zászlók több mint 55 százalékán megtalálható – mutatott rá Christoph Bartneck, az intézmény professzora. 

Mint elmondta, azzal a 12 színnel kalkuláltak, amelyek a leggyakrabban előfordulnak a nemzeti lobogókon. A színek elosztása változó, és a piros, a fehér, a zöld és a sötétkék teszi ki együttesen a zászlók felületének majdnem 75 százalékát – tette hozzá a szakember. 

“Annak ellenére, hogy egyáltalán nincsen ok-okozati összefüggés a zászlón használt színek és az adott ország népjóléti és gazdasági mutatói között, a lobogókon szereplő zöld szín mégis – közvetett módon – kapcsolatba hozható a szegénységgel” – mondta Christoph Bartneck. 

A kutatók a különböző színkombinációk népszerűségét is vizsgálták, és arra jutottak, hogy egy új ország számára a sötétkék és a piros alkotta színkombináció lenne a legjobb választás. 

Bartneck szerint a zászlókra szakosodott dizájnerek mellett az elemzés általánosságban véve is segítségükre lehet a tervezőknek.

Forrás: mti, hvg

{jcomments on}

Share Button
Ennyien olvasták: 363

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.