Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Akár Margaret Thatcher retiküljét is ajándékozhatja karácsonyra

Központ november 4, 2015 Kávé mellé

Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök személyes tárgyaira, köztük ruháira, retiküljeire és kézirataira licitálhatnak az érdeklődők a Christie’s aukciósház decemberi árverésein. Az aukciósház keddi közölte, hogy 150 tárgy december 15-én, egy londoni aukción, további 200 holmi pedig december 3-a és 16-a között kerül kalapács alá egy online árverésen.

tatchertaska

A tételek között van egy piros bőrből készített hivatalos miniszterelnöki táska, a Vaslady 1951-es esküvői ruhája, egy smaragddal és gyémánttal kirakott Chaumet-nyaklánc, amelynek leütési árát 120-180 ezer font (52,7-79 millió forint) közé becsülik, valamint egy Ronald Reagantől kapott díj – adta hírül a BBC News.

Thatcher 1979 és 1990 között volt Nagy-Britannia miniszterelnöke és egyben az eddigi egyetlen nő, aki ezt a tisztséget betöltötte. A Vaslady 2013 áprilisában halt meg, 87 éves korában. Személyes tárgyait, amelyek összértékét 500 ezer fontra becsülik, családja bocsátja árverésre.

tatchert2

A néhai miniszterelnök ruháival kapcsolatban az is felmerült, hogy esetleg a londoni Viktória és Albert Múzeumhoz kerülnek, de az intézmény nem élt ezzel a lehetőséggel.

“A V&A udvariasan visszautasítja Thatcher bárónő ruháinak átvételét, mivel úgy érzi, hogy Nagy-Britannia politikatörténetének ezen darabjai jobban illenének egy másik gyűjteménybe, amely a tételekben rejlő társadalmi-történelmi értékekre koncentrál” – fogalmazott a múzeum szóvivője, hangsúlyozva, hogy az intézmény kizárólag “kiemelkedő esztétikájú, illetve technikai minőségű” tárgyakra fókuszál.

A múzeumhoz nem is érkezett hivatalos megkeresés a tételek átadásáról – tette hozzá.

A Christie’s oldalán itt érhetőek el az árverésre bocsátott ruhák, ékszerek, táskák.

Share Button
Ennyien olvasták: 408

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.