Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Alternatív múlt

Központ szeptember 22, 2011 Kávé mellé

Alternatív múltalternativ_mult

1989. december 21. – Ceauşescu elvtárs beszéde után az emberek szétszélednek, és mindenki megy a dolgára. A temesvári forradalmat vérbe fojtják, Tőkés Lászlót pedig családostól elviszik a Duna-deltába egy hosszú hétvégére. 1990. március 20. – Marosvásárhely főterén a kora esti órákban két ember csúnyán összeverekedik, és mivel nem tudni, hogy melyikük kezdte, a magyart tovább verik a milícián, majd bedugják a lerbe három évre. 2009-ben amnesztiával szabadul.

 

 A kilencvenes évek.

A huszonöt éven felüli gyermektelen nők és a harmincon túli gyermektelen férfiak kötelesek gyermektelenségi adót fizetni. Ugyanakkor – a szocialista méltányosság és a kommunista egyenlőség szellemében – az árvák is fizetnek apátlan-anyátlansági adót, a magyarok pedig hazátlansági adót (impozit de bozgor).

Egyre jobban kiterjesztik az árukapcsolást: már nem csak a sör mellé kell kötelező módon halfasírtot, a harminc deka mócsinghoz öt kiló mélyhűtött vegyes zöldséget és egy magyar ifjúsági regény mellé négy román könyvet is venni, hanem minden fagyasztott csirke mellé egy zsák műtrágyát, minden vasalóhoz egy Sanda villanyvarrógépet, és minden tíz deka parizer és konyhaasztal mellé három kiló óceáni halat a „Nici o masă fără peşte” szlogen értelmében.

A kis Dancs Annamarit pionírrá avatják, aki meghatódva köszöni meg az egybegyűlteknek és a pártnak, majd elénekli a Soha ne múljon el! című slágerét.

Az ötezer lejes CEC-könyvekkel ezentúl nem Daciát lehet nyerni, hanem egy Dacii şi romanii társasjátékot.

Az öngyilkosság gyakorlatilag megszűnik, mert kötelet nem lehet kapni, gáz nincs, a zsilettpenge nem vág, a rovarirtót hígítják. Maradna a vonat, az meg mindig késik.

A tévéműsor napi fél órára zsugorodik – ennél többet már nem tud beszélni az öreg egyszerre –, de az emberek ennek is örülnek, ugyanis olyankor mindig megadják a villanyt.

Az elnöki házaspár többé nem használ budipapírt; Hajdú Győző, Adrian Păunescu és Vadim Tudor veszik át a szerepét.

Sorra szűnnek meg a magyar lapok: az Ifjúmunkás, az Új Élet, a Dolgozó Nő. Egyedül az Igaz Szó marad meg, amelyet összevonnak a Napsugárral, és pionírok vakációs élménybeszámolói, állatmesék, valamint Markó Béla irredenta gyerekversei olvashatóak benne.

Már mindent jegyre adnak, még a kenyérjegyet is. A fejenkénti havi fél kiló disznóhús továbbra is jár, csak annyiban módosul, hogy nem aprózzák el, hanem mindenki kap majd huszonöt év múlva egy disznót.

A külföldről érkező vendégeket mindenki köteles 24 órán belül bejelenteni. A rendelet a fecskékre és a gólyákra is vonatkozik.

A magyar osztályokban ettől kezdve mindent románul tanítanak. A magyart is.

A kétezres évek.

Az ezredforduló tiszteletére a Román Kommunista Párt XVII. Kongresszusán meghirdetik a következő ezeréves tervet. Ebben elsősorban az alábbi direktívákat szabják meg:

Mostantól fogva nemcsak az iskolákban, irodákban és az intézményekben kell kifüggeszteni Ceauşescu fényképét, hanem otthon is. Emellett minden számítógépen kötelező módon Elena Ceauşescu a háttérkép, a mobiltelefonok csengőhangja a Trei culori cunosc pe lume…, az sms-hang pedig a Mulţumim din inimă partidului… kezdetű sláger.

A benzinspórlást fokozandó az erre vonatkozó rendelet is módosul: ettől kezdve nem egyik hétvégén a páros, a másikon a páratlan számjegyre végződő rendszámú autók közlekedhetnek, hanem hétfőnként a Daciák, keddenként a Trabantok, szerdánként a Skodák, a hét többi napján pedig az egyéb márkájú kocsik.

A magyar nőket sterilizálják, és minden székely és magyar köteles nevet változtatni. Markó Béla hosszasan tépelődik, majd végül a Bula Macro mellett dönt. Nagy István színész-műsorvezető Gecse Dánielre változtatja a nevét, ami a buletinjében természetesen Ştefan cel Maréként szerepel.

Ladislau Capitalistul és családja hazatérnek a Duna-deltából. A szomszédjaik titkos welcome-partit szerveznek a tiszteletükre egy pincében, ahol Királyhágó-melléki református püspökkenyérrel fogadják, testvére pedig egy szép nagy erdélyi magyar nemzeti kaláccsal kedveskedik a megviselt rokonoknak.

A magyar templomok tetejére hagymakupolákat húznak, a zsinagógákat lebontják, és disznóhizlaldákat építenek a helyükre. A magyar szobrokat nem tűntetik el, csak átalakítják: a két Bolyaiból kifaragják Romulust és Remust, a Petőfi-szobrokból Bălcescuk lesznek, a kolozsvári Mátyás-szobrot pedig beolvasztják, és kiöntik belőle Horeát, Cloşcát és Crişant.

Nicolae Ceauşescu a scorniceşti tölgy és a Kárpátok géniusza mellé megkapja a dâmboviţai zseni, a bărăgani agytröszt és a Fekete-tenger lumenje titulusokat is.

Az emberek kezdenek leszokni az evésről, mert az alimentárákban csak vietnámi rákpelyhet, rahátot és mustárt lehet kapni, de azokat se egyszerre. Bátrabb orvosok egy karton Kentért bárkinek elkötik a gyomorszáját.

Elena Ceauşescu addig szekírozza a Román Akadémia kémikusait, amíg szerencsétlenek kínjukban felfedeznek egy új kémiai elemet, és elenaumnak nevezik el.

Ma.

 – A Központ mai számát összeszedték az újságos standokról, a munkatársakat láncra verve vitték el, a szerkesztőséget ledózerolták, és a helyét bevetették szójamaggal. Az előfizetőket a napokban felkeresik. Isten önökkel!

Share Button
Ennyien olvasták: 836

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.