Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Apa takarít, anya blogol?

Központ szeptember 4, 2016 Kávé mellé

Nagyobb egyenlőség, kevesebb „hancúr”?  

Elképzelhető, hogy egy nőt örömmel tölt el, ha párja főz, mos vagy takarít, de vajon mennyire kívánatos egy házitündér férfi? A női magazinok állítása szerint nagyonis! Más kérdés, hogy ezek a cikkek mennyire állnak összhangban a valós élettel.

„Férfiak, ha több szexet akartok, mosogassatok többet!” – csak egy közhelyes cím a sok közül, amely azt igazolja, hogy a legvonzóbb dolog, amit egy férfi a nőért tehet, hogy mondjuk ő mosogat. Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója Dobd be magad! című önéletrajzában szintén kijelenti: nincs szexisebb annál, mint amikor a férfi kiveszi a részét a házimunkából.

Nagyobb egyenlőség, kevesebb szex?

Azok a párok, ahol a férfi gyakran végez olyan házimunkát, amelyet jellemzően nők végeznek, ritkábban szeretkeznek. Azok a párok viszont, ahol a férfi a hagyományos férfiasnak minősülő házimunkát végzi, lenyírja a füvet, befizeti a számlákat, szerelőhöz viszi a kocsit, gyakoribb házaséletről számolnak be. Állítja a kutatás, amely 4500 heteroszexuális reprezentatív minta áttanulmányozása után derült ki, és amely egyszerre vizsgálta a párok elégedettségét a házasságukkal kapcsolatosan, a szexuális életük gyakoriságát, illetve a házimunkák páron belüli megosztását.

Segítsen, de férfiként tegye!

„A párok szexuális életét egy sor nemileg meghatározott utasítás szabályozza”- állítja a tanulmány. Eszerint hiába szeretik a nők, ha a párjuk porszívózik vagy főz, ha tudatalattijuk más véleményen van. Azok a házaspárok, ahol a nők végezték a tipikusan női házimunkát (takarítás, főzés, bevásárlás), 1,6-szor többet szeretkeztek havonta, mint azok, ahol a férfiak tettek eleget a hagyományos női feladatoknak. Azokban a házasságokban pedig, ahol a férfiak kivették a részüket a munkából, de megmaradtak a tipikusan férfiasnak tekintett feladatoknál (hóeltakarítás, autójavítás, fűnyírás), 70 százalékkal többször éltek házaséletet, mint azokban, ahol a nő látja el a ház körüli férfias teendőket.

De honnan ez a mítosz?

Valószínűleg azokból a kutatásokból, amelyek csupán az elvégzett házimunka mennyiségére koncentráltak, és nem vették figyelembe azt, hogy a pár hogyan osztja meg a házimunkát egymás között. Nem mindegy, hogyan segít! Úgy tűnik, az autó megjavítása, a fűnyírás vagy a hóeltakarítás jobban felizgatja a nőt, mint amikor a férfi vasal vagy port töröl. A kutatók szerint a nemek közti különbség kifejezése növeli a szexuális vágyat és kívánatosságot. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet: azok a férfiak, akik egyáltalán nem veszik ki a részüket a ház körüli munkából, csak feszültséget és konfliktust szítanak a kapcsolatban. Másrészt pedig, ami leginkább jót tenne a házaspár romantikus életében, sok esetben megvalósíthatatlan a való életében, ahol a feleségek többségének ugyanúgy főállása van, mint a férjnek. Mindenesetre a nagyobb egyenlőségre törekvő párok is élhetnek boldog kapcsolatban.

Az alfa nők státuszszimbóluma: a főállású apa?

Legtöbb nő bizonyára ismer, sőt talán randizott is olyan sráccal, aki önmagát mindig úgy jellemezte, mint az „örök agglegény”, akinek meggyőződése volt, hogy soha nem fog megnősülni, és pláne nem lesznek gyerekei. Élte a szingli életét: focizni és sörözni járt a haverokkal, jobbnál jobb nőkkel randizott, de nem alakult ki senkivel tartós kapcsolata, a legmélyebb érzelmi elkötelezettség a kedvenc csapatához fűzte.

Aztán találkozott valakivel, az első randin beleesett hajdani feleségébe, feleségül vette, az első gyerek után feladta karrierjét és főállású apa lett.

A hozzáállás számít, nem a feladat!

Ha egy nő szívesen ver be szöget, akkor tegye, a gond csak akkor van, ha ezt kényszerből teszi. Vagy ha a férfi nem azért marad otthon a gyerekkel, mert erre vágyik, hanem mert nincs más választása. Nem a munka számít, hanem a hozzá fűződő mentális viszony, hogy mit gondol az illető az adott munkáról. Ha úgy érezzük, hogy egy feladat akaratunkon kívül hárul ránk, ha külső nyomás hatására végezzük, azt megérzi a kapcsolatunk.

Ha a férfi gyereket pelenkáz, azt másként teszi, mint egy nő. Máshogy áll a kezében a csecsemő, és ezt a gyerek is megérzi. Az anyja kezében inkább relaxált állapotban van, az apáéban pedig arra számít, hogy most jön a játék, a móka ideje. Gond akkor van, ha a nő anyahelyettest akar faragni és rászól: „Hogyan tartod azt a gyereket?”. Az apa apamódra, míg az anya anyamódra neveli, a nemek ugyanis nem kicselezhetőek a világból.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 798

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.