Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Az interneten is kiszűrik a füllentőket: közösségi hazugságvizsgálót készítettek

Központ február 26, 2014 Kávé mellé

Az interneten is kiszűrik a füllentőket: közösségi hazugságvizsgálót készítettek

Közösségi média hazugságvizsgálót fejlesztettek ki tudósok, amivel a 140 karakter hosszú Twitter-üzenetek valóságtartalmát lehet meghatározni. A görög mitológia pletykaistennőjéről Phene(magyarul Fáma) névre keresztelt rendszer valós időben képes megmondani egy üzenetről, hogy igaz-e. A kutatók azt remélik, hogy általa megakadályozhatóak lesznek a hamis híresztelések – írja a The Telegraph

 

Kalina Bontcheva, a University of Sheffield mérnöke szerint a rendszer gyorsan képes leellenőrizni az információt, és meghatározni annak eredetét. Értékelése szerint ezzel a hatóságok, a sürgősségi szolgálatok, az egészségügyi intézmények, az újságok és a különböző vállalatok kiszűrhetik a hamis híreszteléseket, riasztásokat. 

A Phene négy kategóriába osztja az online terjedő pletykákat: spekuláció, vitatott információ, félretájékoztatás (akaratlanul terjeszt valaki egy hamis információt) és félrevezetés (ártó szándékkal tesznek közzé egy hamis információt). A rendszer az információ minőségét és forrásait is értékeli, nagyobb hitelt kapnak például a hírügynökségek és a szakértők üzenetei, és figyelmen kívül hagyják a spamküldő robotok megosztásait. Megnézi az üzenet közzétevőjének előéletét, vagyis a korábbi aktvitásainak a hitelességét. Ezen kívül figyeli az adott üzenet terjedését a közösségi hálón, az azt továbbító személyek hitelességét, illetve a figyelmen kívül hagyókat is. 

A program végleges változatára nagyjából még 18 hónapot kell várni, de a béta verziót valószínűleg már hamarább ki lehet próbálni. A Phene fejlesztési költségeinek a nagy részét az Európai Unió állta. A program elkészítésében öt egyetem — University of Sheffield, University of Warwick, King’s College London, University of Saarland és MODUL University Vienna — és négy vállalat — a spanyol ATOS, a kenyai iHub, a bolgár Ontotext és a svájci swissinfo.ch — együttműködve készítette el.

Forrás: telegraph.co.uk

 

Share Button
Ennyien olvasták: 413

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.