Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Az optimális testsúly megtartásának művészete

Központ december 4, 2018 Kávé mellé

Kultúránként és koronként változik, hogy a kerekded formák vagy a vékony testalkat minősül szépnek. Napjainkban a karcsúságideál vált a követendő normává, ami azt eredményezi, hogy a normál testtömegindex tartományba beleeső emberek közül is sokan kövérnek érzik magukat. Nagyon szubjektív alapon nyugszik legtöbb estben, hogy ki, mit tart kövérnek, ezért nem csak a túlsúlyos vagy elhízott emberek fogyókúráznak, hanem sokszor az átlagosnak vagy esztétikusnak tekinthető emberek is igyekeznek megszabadulni a fölöslegesnek vélt kilóktól, hogy jobb formába hozzák magukat.

A testtömegindex (BMI- Body Mass Index) alapján mérhető túlsúlyosság és elhízottság minden esetben indokolttá teszi a súlycsökkentést, hisz a túlsúly és az elhízás növeli a valószínűségét a szív- és érrendszeri betegségeknek, a 2-es típusú cukorbetegségnek, az ortopédiai és reumatológiai betegségeknek, a mentális- (szorongás, depresszió) és az önértékelési problémáknak, gyermekkorban az iskolai alulteljesítésnek.

Miért hízunk meg?

Eredményezhetnek elhízást a hormonális és genetikai betegségek, szteroidos kezelések mellékhatásai, rossz táplálkozási szokások, mozgásszegény életmód, akaraterő és motiváció hiánya. Kisebb a ráhatásunk a kiváltó tényezők egy részére, ugyanakkor az életvitellel összefüggő faktorokat, mint a testedzés, valamint az elfogyasztott étel mennyisége és minősége, tudjuk befolyásolni, és ez a kezünkbe adja a kulcsot a súlycsökkentéshez.

Magunknak akarunk tetszeni vagy másoknak?

A külső és belső kontrollos attitűd fogalma Julian Rotter amerikai pszichológus nevéhez fűződik. A külső kontrollos ember jelentős mértékben függ a külvilág véleményétől, előrébb helyezi mások nézeteit a saját tapasztalatainál, önmagát mindig másokhoz viszonyítja, így könnyen befolyásolhatóvá válik. Ezzel szemben a belső kontrollos személy érzékeli és meghallgatja mások véleményét, de azt csak támpontnak tekinti, amit megfontolás után vagy elfogad, vagy elvet. Így a fogyás motivációja az esztétikai dimenzió mentén megoszlik: a külső kontrollos személy, ha nem is érzi magát túlsúlyosnak, de időnként olyan visszajelzést kap, hogy fogynia kellene, nagy valószínűséggel elkezd intenzívebben sportolni vagy diétázni, hogy megfeleljen az elvárásoknak. A belső kontrollos személy pedig akkor kezd fogyókúrába, ha kezdi rosszul érezni magát a bőrében, függetlenül a külső visszajelzésektől.

Túlzottan leegyszerűsítő lenne azt gondolni, hogy csak a szépség határozza meg a fogyás vágyát, ehhez társulhatnak egészségügyi problémák, orvosi javaslatok, mozgási nehézségek és egyéb szempontok is. Elfogadottabb lesz idősebb korban a pocak, a szélesebb csípő, viszont egészségügyi szempontból továbbra sem ajánlott a túlsúlyosság, de az esztétikai tényezők már kevésbé hangsúlyosak. A tetszeni akarás ösztönző ereje visszaszorul.

Az énképünknek a testképünk szerves részét képezi,  ezért nehéz elfogadnunk a testünk hirtelen megváltozását. Lassú, fokozatos változás esetén van időnk hozzászokni, beépíteni az énképünkbe, ezért nem érint olyan lesújtóan; vagy megpróbálunk tenni ellene, ha képtelenek vagyunk megbarátkozni az új megjelenésünkkel. Ugyanakkor, vannak olyan korszakok életünk során, amikor a szervezetünk hormonális áthangolódása miatt gyorsan, feltűnően változnak meg a testarányaink, ilyen a serdülőkor, a várandósság ideje, a klimax időszaka, amit nehezen élünk meg.

Gál Erika Noémi

Share Button
Ennyien olvasták: 493

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.