Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Bepereli Tőkés László az érdemrendről határozó becsületbíróságot

Központ január 6, 2014 Kávé mellé

Bepereli Tőkés László az érdemrendről határozó becsületbíróságot

Beperelte Tőkés László európai parlamenti képviselő a Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságát, amely november 20-i határozatában méltatlannak minősítette őt az állami kitüntetésre, és az érdemrend visszavonását kérte Traian Basescu államfőtől – közölte vasárnap internetes kiadásában a Krónika

 

Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje december 30-án kapta meg a novemberi határozat 19 oldalas indoklását, amelyet a jogász „a sztálini idők egyik brosúrájához” hasonlított. Az ügyvéd elmondta: határozatuk indoklásában a becsületbíróság tagjai Tőkés László autonómiaköveteléseit revizionizmusnak és a trianoni döntés kétségbevonásának minősítették: ezzel szerintük az EP-képviselő etnikai konfliktusokat gerjeszthet. 

Tőkés László képviselője a bukaresti táblabíróságtól kérte a becsületbíróság döntésének megsemmisítését az ügyvédi törvény áthágására, a testület szabálytalan megválasztására, és bizonyos tagjainak összeférhetetlenségére hivatkozva. 

Kincses Előd kifejtette: a becsületbíróság szabályellenesen alakult meg, az érdemrend közgyűlése határozatképtelen volt, hiszen tagságnak csupán 17,7 százaléka volt jelen. Másrészt a szavazatszámláló bizottság vezetőjeként a feljelentő Corina Cretu összeférhetetlenné vált, illetve a becsületbíróságba kizárólag baloldali politikusokat választottak, akik előre véleményt nyilvánítottak Tőkésről, ezzel megsértve a döntéshozó függetlenségének az elvét.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 308

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.