Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Bevallásos alapon kell majd adózni az otthoni pálinkafőzésért

Központ január 20, 2014 Kávé mellé

Bevallásos alapon kell majd adózni az otthoni pálinkafőzésért

Bevallásos alapon kell majd az otthoni pálinkafőzés nyomán jövedéki adót fizetni, mivel a kormány azt tervezi, hogy beszünteti a lepárló berendezések hatósági zárolásának gyakorlatát – közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség.

 

Idén harmadával magasabb a pálinkaadó mint tavaly, miután az általános szeszadó a 750-ről 1000 euróra nőtt hektoliterenként, így a házipálinka (tiszta alkoholra számított) kedvezményes adója is 375-ről 500 euróra emelkedett hektoliterenként. A törvények szerint 50 liter tiszta alkoholt tartalmazó mennyiség alatt az általános szeszadó felét kell a saját használatra előállított gyümölcspárlat után befizetni.

Jelenleg a gazdáknak írásban kell bejelentenie a pálinkafőzést a területi vámhatóságnál, a vámosnak pedig kétszer kell kiszállnia a helyszínre: először azért, hogy levegye a lepárló berendezésre helyezett hatósági zárat, majd azért, hogy visszategye.

A Mediafax által ismertetett tervezet szerint a zárolás helyett a gazdák bevallása alapján fogják kiszámítani és behajtani a pálinkaadót. A főzés után legkésőbb három munkanapon belül kell majd bejelenteni, hogy hány fokos, és milyen mennyiségű párlat készült.

Az ügymenet egyszerűsítésének szándékát azzal hozta összefüggésbe a Mediafax, hogy most zajlik a pénzügyi hivatalok, a pénzügyőrség és a vámhatóság összevonása egy egységes adóhatósággá, a folyamat pedig létszám-leépítéssel jár együtt.

A saját használatra főzött 25 fokos cujka (egyszer égetett gyümölcspárlat) után literenként 5,6 lej, az 55 fokos pálinka után pedig literenként csaknem 13 lej jövedéki adót kell fizetni.

Romulus Dascalu, a szeszesital-gyártókat és forgalmazókat tömörítő Garant munkáltatói közösség elnöke egy korábbi nyilatkozatában úgy vélekedett: az alkoholtermékek 70-80%-ának adásvétele illegálisan, vagyis jövedéki adó befizetése nélkül történik.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 298

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.