Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Búcsút inthetünk a kopaszodásnak

Központ augusztus 19, 2014 Kávé mellé

Búcsút inthetünk a kopaszodásnak

A Columbia Egyetem kutatói azonosították a hajhagymák pusztulásáért felelős immunsejteket, illetve kifejlesztettek egy gyógyszert, amivel ez a folyamat megfordítható. A foltos hajhullást okozó autoimmun bőrbetegségben szenvedőknek ez jó hír, mivel a gyógyszert az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság is engedélyezte – írja az index.hu.

 

Más hajnövesztőkkel szemben az új gyógyszer nemcsak megakadályozza a hajhagymák pusztulását – és ezzel a hajhullást –, hanem elősegíti azok regenerálódását is, ez a készítmény tehát még egy bőrbetegnek is visszanövesztheti a haját.

A kutatók arról írtak a témával foglalkozó tanulmányban, hogy már elkezdték a gyógyszer klinikai vizsgálatait. Az eredmények igen biztatók: több foltos hajhullásban szenvedő betegnek is visszanövesztette a haját, csupán öt hónappal a kezelés megkezdése után.

A foltos hajhullás viszonylag gyakori autoimmun betegség. Bármilyen életkorban felléphet, férfiakat és nőket egyaránt érinthet. Egyeseknek csak foltokban kezd hullani a haja – hogy aztán ne is nőjön ki többé –, míg másoknál akár az egész arcszőrzet elvesztéséhez is vezethet. Mostanáig nem találtak olyan szert, ami megakadályozhatta vagy visszafordíthatta volna a folyamatot, ami a betegeket érzelmileg eléggé megviselte.

A most kifejlesztett szer ezen változtathat, de előbb alapos klinikai vizsgálatoknak vetik alá.

Forrás: index.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 333

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.