Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Családi szerepek. Főnök a munkában, főnök otthon?

Központ július 15, 2016 Kávé mellé

Egy főnököt lehet szeretni és utálni, tisztelni és félni tőle, megtartani a kellő távolságot vagy haverkodni vele. De hogyan viselkedik egy főnök a családi fészekben? Hazatérés után a zakójával együtt a számonkérő énjét is fölakasztja a fogasra? Sokak számára nehéz a váltás, és hosszú távon egyszer csak azt veszi észre, hogy a családtagok a felmondásukat tervezgetik.

szines2

A „legendák” szerint egy tanítónéni hajlamos a férje számára szótagolva elismételni a kéréseit, egy ügyvéd másra hárítani az odaégetett vacsorát, egy közgazdász pedig Excel táblázatba vezetni a havi kiadásokat. Nehéz a munkát nem hazavinni, és minél magasabb funkcióban van egy személy, annál jobban kihat ez a magánéletére.

Vajon törvényszerűen megváltozik az ember viselkedése, amikor egy magasabb szintre, főnöki pozícióba kerül?

Ez elsősorban attól függ, hogy mennyire érett személyiségről van szó, milyen az önértékelése, önismerete. Sok múlik azon, hogy milyen háttérerőforrásokkal rendelkezik, hogy van-e egy szerető és támogató család, aki elviseli, szükség esetén pedig visszarántja a „földre”.

A hatalom pozitív irányba képes befolyásolni az énképet, önbizalmat ad, ugyanakkor a vezető beosztásban lévő személyek vállát nagy felelősség is terheli, így sokan otthon boldogan hátradőlnek és élvezik azt, hogy párjukra tudnak támaszkodni.

A hirtelen jött siker…

Annak, aki egyenletesen lépeget fölfele a ranglétrán, van ideje elgondolkodni azon, hogy alkalmas-e rá, illetve van ideje megszokni az új felállást. Ezzel szemben sokkal nehezebb annak, aki hirtelen kerül magas beosztásba. Olyan ez, mint a lottó: nagy öröm és még nagyobb felelősség, hiszen nincs idő mélázni, azonnal fel kell nőni a feladathoz. Ha nincs meg az átmenet egy jelentős és nagszabású változás előtt, az nagy stresszel jár, amit nem mindenki tud megfelelően kezelni.

Ki hordja a nadrágot?

Míg régen a társadalmi elvárások szigorúan előírták, hogy kinek mi a kompetenciája a családban, ez a minta mára már elavult, elvesztette jelentőségét.

A munkahelyen általában egy könnyen átlátható szerkezet uralkodik, lehet tudni, hogy ki a beosztott, ki a főnök, és ki a főnök főnöke. Ezzel szemben a családi szerepkörök nem ennyire behatárolhatóak, így sokkal bonyolultabb a helyzet. Viszont ha a családban mindenki megelégedettségére kialakul, hogy kinek mi a feladata és felelőssége, akkor a rendszer jól működik.

Már az elején eldől az, hogy ki fogja hordani a nadrágot. Közismert, hogy egy gyengébb akaratú férfi hajlamos maga mellé egy erősebb nőt választani. Ha két önfejű, keményebb személyiség kerül össze, ott van tűz, szenvedély, viszont ha két gyenge, akkor hamar elmossa őket az élet.

Az emberek többsége saját tulajdonságait kompenzálva választ társat, tehát amikor a párja főnök lesz, az nem egy új felállás, hanem egy várható esemény láncolata. Baj csak akkor van, ha egy valamilyen szempontból kisebbrendűségi érzéssel küzdő ember kerül hatalomra, és ezzel nagyszerű utat lát arra, hogy a frusztrációját így leplezze le.

Mi a család szerepe?

A gyerekek modellként tekintenek szüleik kapcsolatára. Ha tetszik ez a bizonyos minta, akkor ezt tovább viszik, de ha nem, akkor is megeshet, hogy előbb-utóbb ugyanabba vagy épp az ellenkezőjébe esnek. Ha a gyerek folyamatosan azt látja, hogy a szülő ugráltat mindenkit, akkor gyakran ugyanilyen társat választ, vagy ő lesz ennek az áldozata. Nem szabad belemenni a családi szerepek szigorú behatárolásába, mivel a család nem utasításokról, hanem kompromisszumokról szól, egymás érdekeit figyelembe véve. Fontos az együttműködés, a csapatjáték, a feladatok körülhatárolása.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 796

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.