Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Csodaszer a hipnózis?

Központ október 23, 2018 Kávé mellé

Az a szó, hogy hipnózis, sok embernek Mario és a varázsló című elbeszélést juttatja eszébe, és valamilyen varázslattal vagy csodatétellel kapcsolja össze a jelenséget. Az élet mennyivel egyszerűbb lenne, ha a rossz szokásaink, beidegződéseink, kudarcainkat vagy szenvedéseinket egy csettintéssel kitörölhetnénk vagy akár átprogramozhatnánk.

A gyermekkor természetes jellemzője a mágikus gondolkodás, amikor a vágyaink, a gondolataink és a valóság még összemosódnak, és hisszük, hogy az egész világ értünk van, még a Nap is miattunk kel fel, valamint teljes ráhatásunk van a körülöttünk levő világra, elég csak gondolnunk valamire, és az már meg is valósul. A csodákra felnőttként is vágyunk, hiszen lelkünk egy része hinni akarja, hogy az akaratunk szabadon alakíja a világot, a tapasztalatainkat, és az életünket. Esetleg ha mi már a saját határainkba üközünk, akkor legalább valami csodamódszer a segítségünkre siet.

A hipnózis vajon meg tud-e felelni ennek az elvárásnak? A gyermekkori rossz emlékeinket kitörölheti-e? Itt meg kell állni egy pillanatra és elgondolkodni, hogy ha törlődnek a gyermekkori emlékeink, akkor az azokhoz kapcsolódó összes tapasztalatunk és hasznos tanulságok is eltűnnek.  Egy olyan vakfolttá válna, amire nincs rálátásunk. Ebből kifolyólag könnyen előfordulhatna, hogy ugyanazokba a helyzetekbe, hasonló típusú élményekbe és emberekbe ütköznénk ismét, amelyet minden erőfeszítésünkkel igyekszünk elfelejteni.

Ha nyomaszt a múltunk, hogyan segíthet a hipnózis? A múltunk bármennyre nyomasztó, vagy annak valamely korszaka, a menekülés az élmények elől nem oldja meg a helyzetet. Szép lassan az emlékeket meg lehet szelídíteni, valamint elfogadhatóvá lehet tenni. Az élmények egy részéről általában tudatos szinten is képesek vagyunk beszélni, meg tudjuk fogalmazni például a konkrét tényeket, ugyanakkor nehezebb szembenézni a sajgó érzéssel, ezért jellemzően elfojtjuk őket. Száműzzük mélyen a tudatalattinkba őket.  Ezek a tartalmak viszont időnként előbukkannak, például rémálmainkban, vagy ha olyasmiről hallunk, olvasunk, ami rácseng ezekre az elfojtott érzésekre. A hipnózis segítségével ezeket az érzéseket dolgozzák fel óvatosan, valamint elfogadhatóvá alakítják. Ez nem egyetlen hipnózis-ülés során történik, hanem mindig egy folyamat részeként.  Feldolgozott élményekről akkor beszélhetünk, ha a tudatos és tudatalatti szinten egyaránt integrálódik az élmény a személyiségükben, vagyis a beszélgetésterápia és a hipnoterápia módszerét ötvözve eljutunk arra a pontra, hogy már nem kínoznak a régi rossz érzések, ha az eseményekre gondolunk vagy beszélünk róla.

Ha így közelítjük meg a kérdést, igen, létezik csoda, de ez nem egyik napról a másikra jön el, hanem lassan, fokozatosan, szándékos erőfeszítéssel és egy kis külső szakértelem igénybevételével.

Gál Erika Noémi

Share Button
Ennyien olvasták: 499

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.