Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Divat az élelmiszer tékozlása?

Központ július 4, 2016 Kávé mellé

Akár globális, akár erdélyi szinten egy átlagember évente több mint 40 kiló, még ehető, le nem járt szavatosságú élelmiszert dob ki a szemétbe. Hogy miért? Néha megszokásból vagy gondatlanságból, néha úgy érzi, hogy ez szükséges az ideális komfortérzet megteremtéséhez, vagy csak mert úgy véli, hogy teljes mértékben joga van rá, hiszen a saját pénzéből vásárolta meg.

Sokféle pozitív és negatív jelzővel illeték már a 21. század szabad felfogású emberét, de talán az egyik legjellemzőbb ismérve, hogy a „tékozlást” mesterfokon űzi, legyen az nő vagy férfi, gyermek vagy érett felnőtt.

A rideg valóság!

A kukákat megtöltő élelmiszerek sokassága, nemcsak minket, hanem az egész világot érintő problémává nőtte ki magát. Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott adatai szerint az EU országaiban évente több mint 100 millió tonna étel vész kárba, ami 2020-ra sajnos nem csökkeni, hanem emelkedni fog, előreláthatólag eléri a 126 millió tonnát.

Lefordítva: a világon megtermelt fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada előbb-utóbb a szemétben landol, ami annyit tesz, hogy csak az EU-ban és az Egyesület Államokban elpazarolt ennivaló elegendő lenne a világ összes éhezője számára, ami nem kevés, hiszen minden kilencedik embert érint.

A tékozlás okai

Az emberek minden olyasmivel hajlamosak tékozlóan bánni, ami olcsó, vagy amit annak éreznek. Ehhez hozzájárul a már eleve rosszul előállított termékek, a helytelen kiszállítás és rossz tárolás, és persze ott van a boltokban található rengeteg „egyet fizet, kettőt kap” akció, ami leginkább az alacsony számú kereslet, a szigorú határidők, esetleg az évszakhoz nem illő megjelenés miatt van.

Tenni vagy nem tenni ellene?                     

Bár a pazarlásellenes trend egyre nagyobb hatást gyakorol az emberiségre, nagyon fontos szem előtt tartani és felhívni rá a figyelmet a környezetünkben élőknek, legyen ez a „vesszőparipánk”, hiszen kisebb-nagyobb mértékben mindannyian döntéshozó egyének vagyunk, akik felelősek a világban zajló dolgokért.

Egyszerű: például ha kevésbé egészséges élelmiszert vásárol, a jövőjének szab gátat, hiszen magasabbak lesznek az egészsége visszaállítására szánt költségek, ha pedig a lejárt gyógyszert nem visszaviszi, hanem kidobja, egyaránt árt vele saját maga, a családja és környezete számára.

Tanulságos példa!

Immár 4-ik éve működik Dániában a Rub and Stub nevet viselő vendéglő, amely Európa első olyan étterme, ahol a valahol fölöslegessé vált, adományként begyűjtött alapanyagokból főznek. Tehát nem lejárt, fogyasztásra alkalmatlan összetevőkről van szó, hanem csupa friss és jó minőségű élelmiszerekről, amelyet termelőktől, élelmiszerboltokból kapnak. Ha egy uborka „görbe”, vagy egy sárgarépa nem megfelelő nagyságú a többihez képest, a legtöbb hipermarket szűrőjén nem állja meg a helyét, azonban ez az étterem örömmel készíti el belőle a legízletesebb lakomákat.

Szerencsére rengeteg módszer van, ami által csökkenteni lehet a kiadásokat, ezáltal pedig a kidobás mennyiségét is. Tervezzen előre, vásároljon kis mennyiségben, részesítse előnyben a kistermelőket, éljen tudatosan!

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 427

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.