Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Dr. Google, aki bárhol, bármikor fogadja „betegeit”!

Központ augusztus 6, 2016 Kávé mellé

Mit tesz elsőként a legtöbb ember, ha valamilyen egészségügyi tünetet észlel magán? Leszalad a családorvoshoz? Felkeres egy hivatásos szakértőt? Nem! Lázas böngészésbe kezd az interneten, keresi, kutatja, mindaddig, amíg „megfejti” az okát (még ha az nem is valós), amivel majd előrukkolhat a vizsgálat során.

Ha az orvosunk éppen szabadságon van, esetleg kérdésünk lenne a kapott diagnózissal kapcsolatosan, nincs más dolgunk, mint felkeresni Dr. Google-t, aki mindig a rendelkezésünkre áll, és aki mindenre tudja a „jó” választ. A folyamat roppant egyszerű: be kell írni a keresőmotorba a kulcsszavakat, és máris több millió találat közül lehet szabadon válogatni, ám, hogy mit kezdünk ezzel, már jóval komolyabb pszichológiai kérdéseket vett fel.

Egy állapotos nő boldogan meséli orvosának, hogy mennyi zöld teát fogyaszt naponta, hiszen az interneten azt olvasta, hogy az mennyire jót tesz, mit sem sejtve, hogy mennyire ártalmas a magzatnak. Ilyen esetben feltevődik a kérdés, hogy mennyire is megbízhatóak a világhálón kapott információk.

Valóság vagy csak képzelet?

Létezik egy gyakori jelenség a cyberchondria, ami a korábban ismert hipochondria, azaz a beképzelt betegség online, modern változata. A statisztikák alapján hatalmas mennyiségű egészségügyi témájú keresés indul el nap mint nap a világhálón, amely olyan állapot kialakulásához vezethet, amely az eredetihez képest sokkal nagyobb stresszel és szorongással jár. Az interneten szerzett információk sokszor nagyon ijesztőek, a reálisnál sokkal súlyosabb tünetcsoportra hívják fel a figyelmet, és ahány oldal, annyiféle leírása, megoldása létezik rájuk.

Míg a hipochondriát, azaz egy betegség beképzelését azzal lehet leginkább körülírni, hogy a páciens állandóan orvoshoz jár, nem csillapodik a kivizsgálás iránti igénye, nem elégedett sem a pozitív sem a negatív eredményekkel, addig ennek az állapotnak a mai gyakoribb formája a cyberchondria, ahol a folyamatos Google-keresés ugyanezt a folyamatot indítja be.

Ezzel létrejön egy ördögi kör: a hipochondriás szorongások előidézik a böngésző gyakori használatát, ami felerősíti az előbbi érzelmet, ami újabb keresőszavak bevetését eredményezi, és ez így megy tovább.

A laikus tanácsadó

Köztudott, hogy manapság bárki feltölthet bármit a világhálóra, legyen az egy megcáfolhatatlan tény vagy csak egy elképzelés. Ennek tudható be az, hogy számtalan olyan oldallal találkozunk, melyeket nem szakértők, hanem olyan hétköznapi emberek töltötték fel, akik szükségét érzik annak, hogy „tudásukat” megosszák a nagyvilággal. Persze ezeket az infókat ők is csak másodkézből szerzik meg, hallják, olvassák, vagy éppenséggel kimásoljak egy bizonyos oldalról. A ránk zúduló információk sokaságában pedig könnyen eljuthatunk egy egyszerű megfázástól egészen egy gégerák diagnózisig.

Vak vezet világtalant

A XXI. század fogyasztója, a szakértelmet megcáfolva új forrásokat használ fel információszerzés közben. Az olvasók készségesen megosztják egymással tapasztalataikat, miközben mindig hamar kikerülnek azok, akik a látszat szerint nagyobb tudáshalmazzal rendelkeznek: egy átlagos ember, aki szeret olvasni a betegségekről, egyik napról a másikra szakmai tanácsadóvá válik.

Áldozatok vagyunk?

A cyberchondria megjelenése lassan törvényszerűvé válik, mivel olyan irányt vett fel az életritmusunk, ahol a saját egészségünk feletti kontrollt egyre több virtuális applikáció igazgatja, bizonyos leleteket rövidesen mi magunk fogunk továbbítani a laborba, ahol megállapítják a probléma forrását. Olyan ez, mintha a beteg kezébe vehetne valami olyat, amit eddig csak a „hivatásos” orvosok értettek.

A fiatalok helyzete már most más, hiszen náluk egyszerre van jelen a saját egészségük feletti kontroll és az online tér iránti igény, ezért félő, hogy addig nem hagyják el azt, amíg a tünetek valóban nem lesznek súlyosak. A keresések száma percről percre nő, vele együtt a szorongás is, melyet aztán egy egymás közötti online kommunikációval igyekszenek csillapítani.

Akár az online, akár az offline állapotot vesszük, a betegségtől való szorongást valójában a haláltól való félelemmel lehet megmagyarázni. Aki nem képes elfogadni a tényt, hogy nincs semmi baja, mert meggyőződése, hogy ő jobban tudja, nem szívesen fogadja el azt, hogy nem testi, hanem pszichés problémával néz szembe.

Nagyon fontos, hogy dr. Google oldalait egyáltalán ne, vagy csak akkor nézzük, ha az a forrás biztos, valódi szakemberek tollából származik, bár érdemes az orvosok szaktudásánál megmaradni!

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 537

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.