Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Elefántok génjei lehetnek a kulcsok a rák elleni harcban

Központ október 12, 2015 Kávé mellé

Feltűnő volt, hogy az elefántoknál alig jellemző a rákos megbetegedés, ezért két kutatócsoport is megvizsgálta a génjeiket. Ugyanarra a fontos következtetésre jutottak, ami akár az embereken is segíthet.

elefant

Mivel az elefántok 100-szor annyi sejttel rendelkeznek, mint az emberek, jóval nagyobb is lenne az esélyük arra, hogy rákban pusztuljanak el. Ehhez képest amíg az embereknél ez az egyik leggyakoribb halálok, addig az elefántoknál öt százalék sincs az előfordulási aránya. Két kutatócsoport is érdemesnek találta a téma kivizsgálását, az itt és itt megjelent eredményeik pedig egybehangzóak: egy bizonyos P53 gén a titok nyitja.

Ez a gén már korábban ismert volt a tumorokat elnyomó hatásáról, de most az is bebizonyosodott, hogy a mennyiségük is számít. Ebből a génből az emberben is lehet találni, de átlagban mindössze egyetlen másolatot, az afrikai és ázsiai elefántoknál viszont átlagosan 20-szor több másolat található a szervezetükben, mint az emberekben. Arra is rájöttek, hogy minél nagyobbra nőnek az elefántok, annál több másolat termelődik ebből a génből, tehát a fiatal egyedek nagyobb veszélyben vannak.

A szakemberek szerint előfordulhat, hogy ennek a génnek a direkt szervezetbe jutattása is lehet egy rák elleni gyógymód az embereknél, de azt is hangsúlyozzák, hogy ezt még nagyon sok kutatásnak és bizonyítéknak kell megelőznie.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 501

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.