Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Életfogytig szerelem, avagy a Bonnie-Clyde-jelenség

Központ augusztus 14, 2018 Kávé mellé

„A lelke mélyén minden nőnek szüksége van egy haramiára, egy törvényen kívülire, akivel persze nem tervez hosszú távra…” Ha nem is hiszünk el mindent a „viszkisnek”, azaz Ambrus Attilának, akinek állítólag a börtönben is nők tucatjai küldözgettek szerelmes leveleket, kétségtelen, hogy rengeteg hölgy szívét rabolták már el bűnözők.

 

Nem is mindennapi emberekét: a bestsellerek világhírű írónője, Danielle Steel például sohasem tagadta, hogy 1977-ben megjelent, Megváltó szerelem című regénye önéletrajzi ihletésű. Még ha akarta volna is, akkor sem tehette, hiszen mindenki tudta: az ismeretségét meghozó könyv sztorija vele magával esett meg. Első házasságának kudarca után jótékonysági tevékenységet végezve börtönöket látogatott. Ott találkozott Danny Zugelderrel, akit fegyveres bankrablásért ítéltek el. Szerelem volt első látásra! Összeházasodtak. Az írónő szóbeli ígéret fejében kiszabadította a férfit, akit néhány hónap múlva újra vád alá helyeztek nemi erőszakért. Amikor megjelent a Megváltó szerelem, Zugelder a zárkájában magára ismert a főhős személyében. Mivel nem alap nélkül – úgy vélte, volt felesége őt használta modellként, részesedést követelt a bevételből. A sztori bejárta a sajtót, a siker nem maradt el.

Gyilkos románcok

A norvég Anders Behring Breivik története 2011-ben az egész világot megrendítette. A szélsőjobboldali terrorista és tömeggyilkos hetvenhét fiatal életet oltott ki, mégis évente közel ezer szerelmes levelet kap, a föld szinte minden országából. Eddig a legfiatalabb önkéntes „feleségjelölt” tizenhat éves volt.

A legbizarrabb börtönházasság Ted Bundyhoz kötődik, aki a történelem egyik legkegyetlenebb tömeggyilkosa volt. 1974-ben követte el első, bizonyíthatóan a nevéhez kapcsolható tettét: áldozata egy huszonegy éves egyetemista lány volt. A gyilkosságot még harminchat másik követte, de egyes kriminológusok szerint Ted Bundynak ennél is több szörnyűség szárad a lelkén. A pszichopata bűnöző megtévesztően jóképű – kiköpött Cary Grant-hasonmás – okos és művelt volt, gyilkosságait mindig előre gondosan megtervezte, elfogása után nem kért ügyvédet, saját magát védte: kétszer még rövid időre megszöknie is sikerült. Tizenegy éven át tagadta bűnösségét, csak nem sokkal villamosszék általi halálos ítélete előtt ismerte be tetteit.

Carole Ann Boone azonban még akkor is vakon hitt az ártatlanságában. Az elvált édesanya volt a tömeggyilkos leglelkesebb rajongója, pedig belőlük is akadt jó néhány. A hosszú tárgyalássorozat minden áldott napján ott ült az első sorban, míg azok a hívek, akik már nem fértek be a terembe, kint tomboltak a bíróság előtt. Bundy egyik alkalommal nyilvánosan megkérte az asszony kezét, aki természetesen nem ellenkezett. A pár így kihasználta azt a floridai törvényt, miszerint ha két ember egy bíró előtt mondja ki az igent, akkor házastársaknak kell nyilvánítani őket. Intim együttlétre nem kaptak ugyan engedélyt, mégis, valószínűleg egy őr megvesztegetésével sikerült szexuális kapcsolatot létesíteniük: 1982-ben ugyanis megszületett Boone lánya, akinek biztosan Bundy az apja. Az asszony később eltűnt, a férfi kivégzésén 1989-ben sem jelent már meg, lányával együtt elrejtőzött a média elől.

Ölj helyettem!

A leghihetetlenebb szerelmi történet mégis a „hegyoldali fojtogatóként” elhíresült Kenneth Bianchihoz kötődik, aki tizenkét gyilkosságot követett el Los Angelesben, illetve Washingtonban. Egy tizenharmadikra 1980-ban, már a börtönből, Veronica Lynn Comptont akarta rávenni. A hölgy jó nevű színésznő, dramaturg és író volt, akit különösképpen vonzottak a gyilkos témák. Egyik írását, amely egy női sorozatgyilkosról szólt, elküldte Kenneth Bianchinak „véleményezésre”. Később a börtönben meglátogatta a férfit, mi több, szerelmes lett belé. Tanúskodott mellette, hogy bebizonyítsa ártatlanságát, sőt vállalta, hogy a féri helyett öl, ezzel is elterelve róla a gyanút. A bizonyíték Bianchi gumikesztyűben kicsempészet ondója lett volna. Veronica megpróbálkozott a fojtogató gyilkossággal, de kiszemelt áldozata elmenekült, a nőt pedig elfogták, börtönbe került. Bianchi tovább akart levelezni vele, de Veronica ekkor már másvalakibe volt szerelmes. Egy újabb sorozatgyilkosba, bizonyos Douglas Daniel Clarkba, aki a börtönből küldött, extrém tartalmú Valentin-napi kártyával hódította meg. Egy darabig leveleztek, végül Veronica kiszabadulása után eltűnt a nyilvánosság elől.

Ennyi döbbenet után jogos a kérdés: mégis, milyen oka lehet valakinek arra, hogy egy kegyetlen gyilkos szíve után epekedjen? A köztudatban Bonnie és Clyde történetéhez kötik a jelenséget, egyfajta gengszterromantikát tulajdonítanak neki. A 30-as évek Amerikáját megelevenítő 1967-es filmváltozat is erősíti e képet, pedig az igazság bonyolultabb: Bonnie eredetileg mozisztár szeretett volna lenni, Clyde pedig piti autótolvajként kezdte. Kapcsolatukból valószínűleg hiányzott a romantikus szerelmi szál, az az állítólagos forró szenvedély, ami összekötötte őket. Bonnie egyáltalán nem volt a hűség mintaképe, Clyde meg biszexuális lehetett, és mindketten nagy érdeklődést mutattak bandájuk egyik férfitagja iránt.

Zsiványvarázs

Ahogy a Magyarországon is elhíresült miskolci „boniésklájd”, Fekete László és Novák Tünde története sem tartozik igazán ebbe a rendellenes szexuális viselkedésként ismert kategóriába. A pár már a közösen elkövetett bűncselekmények előtt is ismerte egymást, a fiatal lány végzetesen kötődött a tíz évvel idősebb, erős férfihoz, aki a bankrablásokat kitervelte.

Az erőszakos bűnözők a maszkulin férfitípust jelenítik meg, akik dominánsak, agresszívak, magas tesztoszteronszinttel bírnak. Az ilyen férfiak a történelem során egészségesebbeknek, ellenállóbbaknak, termékenyebbeknek – és mindezekért a tulajdonságaikért – szexuálisan vonzónak bizonyultak. Akit viszont szexuálisan vonzónak találunk, azt hajlamosak vagyunk egyéb vonzó tulajdonságokkal is felruházni. Ez a szociálpszichológiában holdudvarhatás néven ismert jelenség: hajlamosak vagyunk egyetlen tulajdonság alapján feltételezni, hogy az illető más, még rejtett tulajdonságai is hasonlóan pozitívak. Nos, valami ilyesmi történik azokkal a nőkkel, akik egy jóképű és a média segítségével hírnevet szerzett erőszakos bűnöző iránti extrém, beteges vonzódásukban mindenre képesek lesznek. Hasonlít ez az érzés némileg a sztárok iránti rajongáshoz, leginkább annyiban, hogy ott is személyes ismeretség nélküli, egyoldalú vonzalomról van szó. Azoknál azokban, akik egy ilyen kapcsolatba végzetesen „alámerülnek”, és ez kezdi uralni az életüket, ott mentálisan komoly problémák lehetnek: e nők kapcsolatkészsége erősen sérülhetett, hiszen valódi, kölcsönös, egyenrangú partnerséget nem igényelnek. A vonzalmat ráadásul erősítheti, hogy a pszichopata bűnelkövetők kiválóan tudnak manipulálni. A börtönhierarchiában ugyan a hatalom az elsődleges, de természetesen a hírnév és a népszerűség is hozzájárulhat ahhoz, hogy valakinek minél nagyobb legyen a rácsok mögött az ázsiója.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1132

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.