Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Erdélyi diófacsemetét visznek Indiába

Központ szeptember 2, 2014 Kávé mellé

Erdélyi diófacsemetét visznek Indiába

Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujából, Csomakőrösről származó diófacsemetét visz Indiába Gazda József, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Egyesület elnöke.

      

Gazda József kedden utazott el Delhibe, hogy részt vegyen az Indira Ghandi Nemzeti Művészeti Központ és a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ által szervezett Kőrösi Csoma Sándor-szimpóziumon. A csütörtökön és pénteken tartandó rendezvény után Dardzsilingbe is ellátogat a székelyföldi keletkutató sírjához.

 

A Delhiben hetedik alkalommal megszervezett szimpózium idei témája a buddhizmus továbbélése a tibeti irodalomban és művészetben. A rendezvény keretében indiai, amerikai, angliai, ausztriai, erdélyi, hollandiai, koreai, lengyelországi, magyarországi és németországi meghívottak tartanak előadásokat. A résztvevők között szerepel Bethlenfalvy Géza orientalista, a delhi magyar kulturális intézet volt vezetője és Köves Margit, a delhi egyetem magyar tanára is.

Gazda József az MTI-nek indulásakor elmondta, hogy a kőrösi diófacsemetét a szülőföld szimbolikus ajándékának szánja. A rendezvény indiai szervezőivel közösen döntik majd el, hogy Delhiben vagy Dardzsilingben, Csoma Sándor sírja közelében ültetik-e el. A szervezők arra kérték, hogy Kőrösi Csoma Sándor erdélyi, székelyföldi kultuszáról tartson előadást. A Delhiben bemutatandó dolgozatában azokból az előadásokból is merített, amelyeket a kovásznai Csoma-konferenciák előadói tartottak.

Hozzátette, évtizedek óta foglalkozik Kőrösi Csoma Sándor szellemi örökségének az ápolásával, de most először nyílik lehetősége arra, hogy eljusson Indiába, a székely keletkutató sírjához.

A Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Egyesület 1990 óta minden év áprilisában megszervezi Kovásznán és a szomszédos Csomakőrösön a Csoma-napokat. A rendezvény keretében évről évre Csoma Sándor-konferenciát is tartanak, amelyre egyfelől azokat hívják meg, akik a székely tudós életútját kutatják, másfelől pedig azokat, akik olyan területeken tevékenykednek, amelyeket Kőrösi Csoma Sándor maga is kutatott.

Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) a magyarság keleti gyökereit kutatni indult el Ázsiába. Utazása kitűzött célját nem sikerült teljesítenie, de a tibeti nyelv első szótárának és nyelvtanának megalkotójaként az utókor a tibetológia megteremtőjeként tiszteli.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 351

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.