Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Ezért hajtják oldalra a fejüket a kutyák, ha beszélünk hozzájuk

Központ november 9, 2015 Kávé mellé

Amennyire érdekes a kérdés, annyira logikus rá a válasz: több mint 500 kutya vizsgálata után kiderült, hogy miért billentik oldalra a fejüket a kutyák, ha a gazdájukra figyelnek. Sőt, lehetséges egy még meglepőbb magyarázat is.

kutya

Psychology Today jelentett meg egy írást, amelyben maga a kutatás vezetője, Stanley Coren írja le a következő érdekes kérdésre a tudományos választ: miért hajtják oldalra a fejüket a kutyák, ha beszélünk hozzájuk?

Leírva túl egyszerű, inkább próbálják ki a vizsgálat által ajánlott gyakorlatát: tegyék az orruk elé az öklüket, majd nézzenek a szemük előtti tárgyra vagy személyre, de úgy, hogy mindent lássanak belőle. Ugye, hogy pontosan ezt csinálják?

A lényeg tehát az, hogy a kutyák az orruktól nem látják annyira jól az előttük lévő arc/test teljes egészét, amire viszont szükségük lenne, hiszen mi főként mozdulatainkkal és arcmimikánkkal kommunikálunk a kutyákkal.

582 gazdát kérdeztek meg a kutató, 62 százalékuk számolt be arról, hogy a kutyájuk el szokta billenteni a fejét, ha hozzájuk beszélnek. A lapos arcú kuyták (pl. bulldogok) gazdáinak csak a fele számolt be erről, míg a hosszú orrúak (pl. agarak) tulajdonosainak a 71 százaléka tapasztalja a jelenséget.

Az eredmény persze nem egy végleges magyarázat, hiszen az előbbi felsorolásból kitűnik: azok a laposabb orrú kutyák is csinálják ezt, akiknél az orruk nem zavarja annyira a gazdája arcának megfigyelését. Coren erre is szolgált egy alternatív magyarázattal, amely szerinte persze még vizsgálatra szorul: a kutyák rájöhettek arra, hogy ezzel a fejtartással aranyosabbnak látjuk őket.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 697

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.