Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Ezzel az egyszerű trükkel stresszhelyzetben is jól teljesíthet

Központ október 7, 2015 Kávé mellé

Akik bevetették, ugyanolyan eredményt értek el, mint nem stresszelő társaik.

stress_man_hand

Önmegerősítés segítségével megóvhatjuk magunkat a stressz problémamegoldó képességre gyakorolt káros hatásaitól – mutatták ki a Carnegie Mellon Egyetemen.

David Creswell a PLoS ONE online folyóiratban közölt vizsgálatában diákokat kért meg, hogy rangsoroljanak különböző értékeket, mint a pénz, a család, a barátok, emellett felmérte, mennyire szenvednek krónikus stressztől. A vizsgálati személyek véletlenül kiválasztott csoportjának ezután le kellett írnia, miért az az érték a legfontosabb, ami az első helyre került.

Végül mindenki kapott egy bonyolult, kreativitást igénylő problémamegoldási feladatot, amelyet időre kellett elvégeznie. Az eredmények szerint a krónikus stressz alatt állók rosszabbul teljesítettek, de csak azok, akik nem végezték el előtte az önmegerősítő feladatot.

Kiderült viszont, hogy a saját értékekre fókuszáló rövidke gyakorlat hatékonyan ellensúlyozta a stressz teljesítményromboló hatását: az ebbe a csoportba tartozók ugyanolyan eredményt értek el, mint nem stresszelő társaik. „Aki stresszes életet él, javíthat a teljesítményén, ha egy probléma megoldása előtt eltűnődik, mi a fontos számára. Egyszerű stratégia, amit bármikor elő tudunk szedni, ha nyomás alá kerülünk” – foglalta össze a tanulságokat Creswell.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 432

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.