Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Felkavaró művészet, botrányos alkotások

Központ december 19, 2016 Kávé mellé

A művészet elsődleges célja, hogy érzelmet váltson ki a megfigyelőből, azonban ez nem minden esetben párosul pozitív töltettel. Sokszor felkavar, elszomorít, sokkol, vagy undorral tölt el. De nemcsak a műtárgyak lehetnek ránk ilyen hatással, hanem a belőlük élő emberek tettei is: a művészek, műkereskedők, tolvajok, hamisítók, és persze a nézők is tudnak botrányt kelteni. És meg is teszik! Íme, néhány válogatás ezekből, amelyek rengeteg pénzért találtak gazdára.

Kilencezer hallott pillangó

Sokan teszik fel a kérdést, hogyan lehet művész az, aki hozzá sem ér az alkotásaihoz? Damien Hirst a leggazdagabb kortárs művész híres erről, ő csak irányítja a munkát és aláírja a kész műveket. Becslések szerint vagyona több mint egymilliárd dollár. Ezt a hihetetlen mennyiségű pénzt pedig úgy szerezte, hogy egész életében botrányt botrányra halmozott. A legnagyobb dobása az volt, amikor egy kitömött cápát tett formaldehidbe, és a műnek A halál fizikai lehetetlensége egy élő tudatában címet adta. Az eredetileg hatezer dollárért vásárolt cápa a művészeti átalakulás végén 12 millió dollárét kelt el.

1-damien-hirst

De nem kis felháborodást keltett az is, amikor egy 19. századi halott csecsemő koponyájának mását elkészítette platinából, és azt 8600 gyémánttal díszítette, a halál szépségét dicsérendő céllal. A mű készítési költsége 14 millió font volt, de jókora profittal, 50 millióért adta aztán el.

Legutóbbi botrányos alkotása 2012-ben azzal verte ki a biztosítékot, hogy kilencezer pillangót ölt meg egy performansz kedvéért. A lepkék a Tate Modern két ablaktalan szobájában repkedtek, a szépséget és a boldogság törékenységét szimbolizálva. A látogatok azonban többet is véletlenül agyonnyomtak vagy rájuk léptek, az elpusztult állatok teteméből pedig kollázs készült.

 

 

Ellopott művészet

Ma már nem kell feltétlenül betörni egy múzeumba, ha valaki el akarja lopni a másik szellemi termékét, hiszen ott az internet. Ezt használta fel Richard Prince, aki az „eltulajdonítás” nevű művészeti ágazat követője. Legutóbbi kiállítása úgy készült, hogy véletlenszerűen kiválasztott pár embert a neten, és megjegyzést fűzött az Instagramra feltett képeik alá. Erről készített egy fotót, majd ezt vászonra kasírozta. Az így készült képekből kiállítást rendezett Új portrék címmel, ahol a műalkotások darabját 90 ezer dollárért kínálta. A képek mind elkeltek.

richard-prince

A képek eredeti készítői természetesen felháborodtak. Nemcsak azon, hogy az általuk készített fotóval valaki más keres pénzt, de azon is, hogyan mert azt felhasználni az engedélyük nélkül. A művész, aki a hetvenes évek óta lopja más emberek alkotásait, nem lát ebben semmi problémát. Ahogy ő mondja, amikor például lefotózza egy másik ember fényképét, akkor ő azt művészileg átértelmezi és műalkotássá emeli, ezt a szellemi munkát kell megfizetni.

A nácik féltve őrzött titkai

2010-ben egy piti kis adócsalás okán kezdett el nyomozni a német rendőrség, ám ez az évszázad legnagyobb művészeti felfedezéséhez vezetett. Egy müncheni lakásban 1200 elrejtett festményt találtak, amelyek többségéről azt hitték, hogy a második világháború alatt elpusztultak.

corneliu-gurlitt

Corneliu Gurlitt, a magányos öregember, akinek se felesége, se gyereke, egyedül a festményeit szerette, amelyeket az apja hagyott rá titokban. Ő ugyanis a náci Németország egyik legnagyobb műkereskedője volt, akinek az volt a feladata, hogy a modern, „elfajzott” festményeket titokban külföldre értékesítse. Az öreg azonban nagy rajongója volt a német expresszionistáknak, így a legjobb képekből összeállította saját gyűjteményét. A festmények egy házilag barkácsolt, konzervekkel megpakolt polcsor mögött voltak elrejtve, és csak akkor szedett elő egyet-egyet, ha pénzre volt szüksége. Így került az adóhatóság látókörébe

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 721

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.