Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Félvilági nők éjjele és nappala

Központ november 21, 2016 Kávé mellé

A tinglitangli az a hely volt, ahol hosszú combú táncos lányok ropták a színpadon, folyt a drága pezsgő, elegáns férfiak és nők fehér abrosz mellett vacsorázhattak, hogy aztán az estéjük fehér lepedőn érjen véget. Hogyan élhettek a kitartott nők, a hírhedt Mágnás Elza kor- és sorstársai?

2

Vesszőfonatú kosárban fiatal nő holttestét sodorta partra a Duna. Ő volt Mágnás Elza – született Turcsány Emília – a tót parasztlány, aki Budapestre felkerülve egy gazdag bútorgyáros szeretője lett, majd fényűző életének gyilkosság vetett véget.

Az 1914-es bűnténynek köszönhetően egyike azon kevés kitartott nőnek, akinek ebből a korból ismerjük a nevét és történetét. „Kolléganői” kilétét nagyrészt homály fedi, pedig százával lehettek – hasonló múlttal, hasonló barátokkal és pezsgőbuborék szilárdságú elképzelésekkel a jelen történéseiről.

Megfogni a pénzes „palit”

A 19-20. század fordulóján egyre-másra nyíltak a zenés mulatók, amelyeket a pesti polgárok előszeretettel látogattak. A varieték, az orfeumok lettek azok az „átmeneti” helyek, ahol tollakban és prémekben, csillogó ékszerekkel feldíszítve jelenhettek meg a vendégek, és ahol olyan kalandokban részesülhetek, amelyek nem összehasonlíthatóak sem a cirkuszi, sem a kávéházi élményekkel. Bírók, ügyvédek, üzletemberek ültek a közönség soraiban, mellettük pedig vagy a feleségük, vagy az éppen aktuális kísérőjük foglalt helyet. Az orfeumoknak kétes hírnevük volt – a feleségek nem igazán örültek, ha a férjeik egyedül „ugrottak le”, hiszen köztudomású volt, hogy a luxuskurtizánok itt keresték maguknak a – korabeli tolvajnyelv szerint – palit. És általában meg is találták. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a korszak irodalmának – Krúdynál, Bródynál – bevett toposza a kitartott nő volt, sőt ekkoriban olyan riportirodalmi alkotások is napvilágot láttak, amelyekben már a kitartott férfi fogalmával is foglalkoznak. Félig titokban, félig nyilvánosan.

A kettős morál nyertesei

Akkoriban jó pár városi foglalkozás magába rejtette annak a lehetőségét, hogy az azt művelő nő nyitott a nem hivatalos kapcsolatokra. Pincérnők, színésznők kerestek maguknak olyan férfit vagy férfiakat, akik biztos megélhetést, lakást nyújtottak nekik szexuális szolgáltatásokért cserébe.

Mágnás Elza is parasztlányként került fel a városba, ahol eleinte virslit, gyufát árult, majd amikor meglátták benne a potenciált, vendégszórakoztató, orfeumi kiszolgáló kisasszony lehetett. Budapest nagyon vonzónak számított ekkoriban, rengetegen jöttek szerencsét próbálni cselédként, pincérnőként. Volt, akinek sikerült megélnie tisztességesen, és volt, akinek nem – számukra gyakran a prostitúció maradt az egyetlen kereseti forrás. Nekik annyi volt a feladatuk, hogy szépek és kedvesek legyenek, fogyasztásra ösztönözzék a vendégeket. Hogy ugorhatott ki valaki a tömegből, és foghatott ki egy mágnást? Szépség, humor, intelligencia által? Valószínűbb, hogy a kihívó viselkedés vehette le lábukról az úriembereket, akik nem voltak ehhez szokva. A századforduló ugyanis kettős morállal működött. A polgárurak azt várták el otthon, hogy asszonyuk klasszikus feleség legyen: beszéljen nyelveket, egy bálban megfelelően viselkedjen, vezesse a háztartást, nevelje a gyerekeket. De ezzel a viktoriánus értékrenddel szemben ott voltak – nem is kevesen – az erkölcstelenséget képviselő félvilági nők, akikre jelentős igény mutatkozott ugyanezen férfiak részéről. És ez a kettőség abszolút elfogadott volt. Nem verték nagydobra az urak, hogy szeretőt tartanak, de azért mindenki tudott róla. Szatmáry Sándor író, aki 1908-ban Nagyvárosi erkölcsök című könyvében Budapest szexuális életével foglalkozott, úgy fogalmazta meg: teljesen természetes, hogy az embereket fűti a szexuális ösztön, amit ki kell elégíteniük.

1

7 fiók, 7 férfinak

A félvilági nők megnevezése is ebből a kettősségből eredt: valahol a hagyományos, elvárt életmód és az erkölcstelen világ között mozogtak. Titokzatos figurák lehettek: szomszédjaik csak sejthették, miből élnek valójában, és persze körüllengte őket a szórakozóhelyek fülledt erotikája, amelybe mindenki szívesen belekóstolt volna.

Az, hogy egy nőt egyetlen férfi tartott ki, ritka számba ment, Mágnás Elzának ebből a szempontból szerencséje volt, hiszen Schmidt Miksa vagyona ehhez elegendőnek bizonyult. De a legtöbb esetben egyetlen állandó partner nem tudta kitermelni a hölgyek megélhetéséhez szükséges apanázst. Egy gyönyörű párizsi luxusprostituált állítólag kifejezetten azért készíttetetett hétfiókos szekrényt, hogy hét partnerének mindegyike tarthasson nála egy váltás alsóneműt.

A kitartott nőkkel szemben elvárás volt, hogy ruháik, kalapjaik, sminkjük, frizurájuk a legfrissebb párizsi divat szerinti legyen, és odaadó szerelmet adjanak bármikor, amikor az úr kívánta.

Hogy volt-e romantikus töltete ezeknek a kapcsolatoknak, az nem kizárt, de nagyrészt az üzleten alapultak. Nagyon sok lány vágyott arra, hogy a társadalmi ranglétrán feljebb lépjen, már csak azért is, mert ebben a korban erre reális esély kínálkozott. Ez is egy új útja volt a felemelkedésnek – más kérdés, hogy valójában zsákutca, hiszen például Elzának hiába volt lakása, ékszerei, szép ruhái, ő mindig Miksa szeretője maradt. Azt már nem engedte a kor erkölcse, hogy egy kitartott nőből feleség váljon. A Schmidthez hasonló kaliberű üzletembernek akár anyagi hátrányt is okozhatott volna, ha egy buffetdámát vesz el, a kuncsaftjai könnyen elpártoltak volna, így nem is tudunk Pretty woman jellegű tündérmesékről a századfordulón, pedig kitartott és kitartottja is jártak együtt mulatóba, színházba, operába. Ha pedig a feleség tudomást szerzett róla, kétféle út jöhetett számításba. Ha elrendezett házasságról volt szó, akkor a feleség is üzleti alapon szerveződött, így nem igazán rázta meg, hogy osztozkodnia kellett. Amennyiben viszont szerelmi házasság lehetett valamikor köztük, bekövetkezhetett az a jelenet, amiről 1905-ben a Pesti Napló cikkezett Korbács az asszony kezében címmel. Egy nyári éjszakán egyszer csak belépett az egyik mulató ajtaján egy feleség a szobalányával. Megkereste a férjét, aki épp a szeretőjével szórakozott, és nem volt rest korbáccsal kifejteni véleményét az esetről…

Timár Tímea


cnc_600x90px


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1344

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.