Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Gazdag kontra okos: melyiknek jobb születni?

Központ július 11, 2016 Kávé mellé

„A nagyapa megcsinálja a céget, a fiú fenntartja, az unoka pedig elveszíti”- szól az ismert mondás, ami máris felveti a kérdést, hogy gazdagnak vagy intelligensnek előnyösebb születni? Melyik az, amelyikkel könnyebben elérhetjük céljainkat, megvalósíthatjuk elképzeléseinket?

Persze legszívesebben mindenki szuperokosnak, dúsgazdagnak, kívül-belül csodaszépnek és elbűvölőnek születne, de ha mindenképpen választani kell…

A kérdés elsősorban abból a szempontból közelíthető meg, hogy mennyire hisz az illető a meritokráciában, vagyis egy olyan társadalmi rendszerben, ahol az egyén pozícióját, élethelyzetét a teljesítménye, kitartása és érdeme határozza meg. Persze az, hogy mennyire kell elit családba születni ahhoz, hogy az ember vigye is valamire, országonként, városonként, de akár falvanként is változhat.

Hosszú távon ki a nyerő?

Az Egyesület Államokban, a washingtoni Brooking Intézetben több mint 30 évig folytak kutatások ezzel kapcsolatban fiatalok csoportjain, ahol a mentális képesség, a motiváció, illetve a gazdasági mobilitás közötti kapcsolatot vizsgálták.

Az eredmények némi derűre adnak okot, hiszen arra jutottak, hogy a szegény, de okos és kitartó gyerekeknek nagy az esélyük rá, hogy feltornásszák magukat sokkal magasabb szintre.

A szegény családból származó tanulók, akik a teszten a felső egyharmadban végeztek, felnőtt korukra bekerültek a legmagasabb jövedelmi osztályba. Ezzel szembe a jó családból származó, de gyenge képességű gyerekek szüleikhez képest lennebb csúsztak a ranglétrán. Azok a fiatalok, akik tanulmányi eredményük alapján a legrosszabb harmadba tartoztak, de szüleik magas jövedelemmel rendelkeztek, több mint fele a két legalsó jövedelmi osztályban kötött ki.

Ha gazdag, okos is?

A kutatásoktól eltekintve az intelligencia persze nem minden, megbújik itt egy jó nagy csavar, hiszen ahogyan a saját bőrén is megtapasztalhatja az ember, rengeteg helyzetben fölényt élvez az, aki okosnak, motiváltnak és gazdagnak születik, mint az, aki okosnak, motiváltnak és szegénynek.

Legyen szó Amerikáról vagy Európáról a legnagyobb áthidalhatatlan szakadékok a jómódú és szegény szülők gyerekei között van. Azoknak a tartalékoknak és forrásoknak köszönhetően, amelyet a jómódú családok az utódok tanítatására szánnak eleve előnyt élveznek, már kisgyerekkoruk óta, attól a perctől kezdve, hogy átlépték az óvoda kapuit.

A gazdagoknak is nehéz!?

Bár senki sem szereti azt hallani, hogy egy „multimilliomos” a gyereke jövője miatt panaszkodik, nem könnyű a leggazdagabbaknak sem, mivel ha valaki úgy születik, hogy megvan mindene, soha semmit nem kell csináljon, könnyen kerülhet a süllyesztőbe, hacsak nem tanulja meg a kemény munka és a kitartás fogalmát.

„Akinek nincs, megkeresi, akinek van, elvesztegeti” mondják a spanyolok, persze minden neveltetés kérdése, így nem általánosítható.

Szülessen bármilyen gyarló, embertelen vagy akár a legelitebb körülmények közé valaki, ha elég kitartó, folyamatosan fejleszti magát, meg tudja állni a helyét az élet minden területén. Egy intelligens ember hatalmas lehetőségekkel rendelkezik, mert nem más, hanem a saját képességeire van utalva. Bár, ahogy mondani szokták, az élethez egy jó adag szerencse is kell!

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 802

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.