Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Ha ön is szokott sírni a szomorú dalok hallatán, van egy jó hírünk

Központ október 11, 2016 Kávé mellé

A Frontier in Psychology című szaklapban megjelent tanulmány szerint empatikusabbak azok az emberek, akiket intenzíven érintenek a szomorú dalok.

Allergiaszezon? Csak belement valami a szemébe? Egy szomorú dal után néha magyarázkodnunk kell, de mostantól semmi szükség rá: sőt, büszkék is lehetünk rá, ha elérzékenyülünk egy szép hegedűszóló hallatán.

A tanulmány szerzői összesen 102, 18 és 67 év közti embert toboroztak, majd 8 és fél percen át a Discovery of Camps című instrumentális dalt hallgattatták velük. Utána kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel, hogy hogyan érzik magukat. Az alanyok válaszait három csoportra osztották a kutatók: “pihentető szomorúság”, amit úgy jellemeztek, hogy pozitív, békés érzelmeket váltott ki belőlük, “ideges szomorúság”, ami szorongást vagy félelmet keltett bennük, és a “megindító szomorúság”, melyet komplex és intenzív élményként jellemeztek. A résztvevőknek ezután egy direkt az empátia mérése szolgáló tesztsorozatot is ki kellett tölteniük.

Az eredmény szerint azok, akiket intenzíven érintett meg a zene, sokkal nagyobb valószínűséggel értek el magasabb pontszámokat az empátia-teszten, mint azok, akik ideges vagy pihentető szomorúságot éltek át. Ön is kipróbálhatja, hogy hogyan érez a tesztdal után, és ha netán hosszú sorban kezdenek gyülekezni szemében a könnyek, nyugodtan fogja arra, hogy csak empatikus.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 329

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.