Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Hacsek és Sajó

Központ május 15, 2014 Kávé mellé

Hacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Hallotta, hogy félmeztelen nők népszerűsítik az olvasást?

– Hol?

– A központi parkban.

– Na, akkor megyek is, a viszontlátásra.

 

– Csak nyugi; nem az itteni központi parkban, hanem a New York-iban, egész pontosan a híres Central Parkban. A nemrég alakult topless olvasóklub tagjai kedvenc olvasmányaikkal a kezükben fedetlen keblekkel, rövidnadrágban napfürdőznek a Central Parkban, háztetőkön és a város különböző zöldövezeteiben. Az alapítók arra a New York államban érvényben lévő törvényre hivatkoznak, amely szerint a nőknek a férfiakhoz hasonlóan jogukban áll meztelen felsőtesttel mutatkozni köztereken.

– Hülye törvényekben nincs hiány arrafelé. Olvastam, hogy például Florida államban tilos sündisznóval szeretkezni és

állatokat utánozni, Wisconsinban a férfi nem lövöldözhet, miközben a hölgypartnerének éppen orgazmusa van, Pennsylvania államban nem aludhatsz a hűtőszekrényben és nem énekelhetsz a kádban, Connecticutban pedig tilos az állatok párzása kocsmák, iskolák és templomok környékén.

– Az utóbbit vajon hogy tartatják be?

– Nem tudom, biztos alkalmaznak olyan embereket a polgármesteri hivatalok, akik az összeragadt kutyákat figyelik.

– Több hasznuk lehet, mint az itteni helyi rendőrségnek. De visszatérve erre a pucerkálásos olvasásra: ezután nem merek könyvtárba menni, hátha időközben itt is divatba jött, és ott ücsörög majd egy rakás csóré vénasszony az olvasóteremben.

– Maga s a könyvtár! Szerintem életében egyszer volt könyvtárban, még kilencven márciusában, és akkor is a hodákiak elől bújt oda.

– Roppant vicces! Azokról az állatokról jutott most eszembe: olvastam, hogy táplálkozástudományi szakértők szerint nem lenne szabad húst vásárolni a szupermarketekben, még akkor sem, ha az áru vegyi anyagoktól viszonylag mentes.

– Miért?

– Mert – állításuk szerint – az ott kapható hús nem ízletes, ugyanis az illető állatok nem éltek normális életet: laboratóriumi feltételek között nevelkedtek, antibiotikumokkal, hormonokkal tömik őket, aminek következtében két-három hónap alatt érik el hathónapos testsúlyukat, és természetes napfényt meg füvet még tévében se láttak.

– Elhiszem, csak az a gond, hogy a zöldségek és gyümölcsök se valami egészségesek, génmanipulált az összes. Egyszer véletlenül vagy két hónapig a kamra felső polcán felejtettünk egy paradicsomot, és amikor megtaláltuk, úgy nézett ki, mintha öt perccel azelőtt szedték volna le a tőről, holott napok, de legfeljebb hetek alatt meg kellett volna rothadnia. Utána kíváncsiságból kipróbáltam ugyanezt paprikával, vinettával, cukkinivel is, és azoknak se lett kutya bajuk.

– Nekem is gyanús volt a múltkor, amikor pucolás közben a leejtett krumpli visszapattant a földről, és a rakottkarfiol-maradék kéken világított éjjel a konyhában.

– Ütődött!

– Továbbá, azt is írják még az említett cikkben, hogy a csirkéket inkubátorokban nevelik, egy évig csak a tojásaik miatt, utána pedig a vágóhídra kerülnek; az állatokat rendszerint kiváló fehérjeforrásnak minősített csontliszttel etetik, tehát gyakorlatilag döggel, a vásárló pedig ily módon „kétszeresen halott” állat húsát fogyasztja. A hipermarketekben ráadásul nem ismerik a hulladékot: a lejárt határidejű élelmiszertermékeket különféle vegyi anyagokkal kezelik, megőrlik, és más termékekben hasznosítják.

– Nekem mondja? Találtam én már csirkelábdarabot disznósajtban, porcogót virsliben, és egyszer még egy diónyi bőrt is májpástétomban.

– Ugyanakkor nem javallják a reklámokban „gépileg leválasztott” termékként hirdetett élelmiszerek fogyasztását – a vásárlók zöme ugyanis nem tudja, hogy a gépi leválasztás azt jelenti, hogy a húst csontokkal, inakkal együtt dolgozták fel.

– Pont erről beszélek! De nem mondana valami érdekeset is végre?

– Ezek mind érdekesek, sőt, hasznosak is! Azt biztos megneszelte, hogy Dorin Florea szerint a kétnyelvű utcanévtáblák zavarnák a turistákat, akik nehezebben tudnának eligazodni a városban, és ráadásul a postai küldemények is elkallódhatnának.

– Hogy zavarná meg őt a somostetői vérmedve, vagy legalább dőlne rá a kőmedve egy kicsit! Milyen turistákat zavarnának, amikor az idelátogatók zöme Magyarországról érkezik? A postai küldemények ún. elkallódása pedig szintén marhaság, hiszen több mint tíz éve minden egyes utca külön postai kódot kapott, és azok alapján szortírozzák a leveleket.

– Lehet arra gondolt, hogy a postás hirtelen megzavarodna, ha egyik reggel a „Str. Libertatii utca” táblán megjelenne a „Szabadság” felirat is. Hát a Nemzeti Liberális Párt javaslatáról hallott?

– Nem, mit javasoltak és kinek? Ők is velünk bajlódnak, mint a múlt héten Pontáék?

– Most véletlenül nem. Azt javasolják egy nemrég kiadott közleményben, hogy Románia térjen át a kelet-európairól a közép-európai időzónára, így ugyanannyit mutatna idehaza az óramutató, mint Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon, Belgiumban és Hollandiában. A PNL alelnöke, Klaus Johannis által aláírt közlemény szerint Romániának „fel kell vennie Európa ritmusát”.

– Ha csak ennyin múlna… Ami engem illet, én nem támogatom az ötletet, sőt, határozottan ellenzem.

– Miért?

– Hát most mondja meg: ha áttérnénk a „magyar” időszámításra, szilveszterkor hogy énekelnénk egyszerre a két himnuszt?

– Mars ki!

Share Button
Ennyien olvasták: 377

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.