Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Hamarosan igazi székely sört kortyolhatunk!

Központ augusztus 23, 2014 Kávé mellé

Hamarosan igazi székely sört kortyolhatunk!

Sokan feltették már a kérdést, hogy az országos viszonylatban is méltán híres csíkszeredai sör miért Ciuc néven fut, és miért nem Csíki sörként ékeskedik a kocsmák polcain (esetleg azért, mert Romániában élünk, ahol a hivatalos nyelv a román?)…

 

 

 

Ha belegondolunk, hogy egyetlen magyar szó vagy székely motívum sincs az ország egyik leghíresebb sörén, akkor valóban eltöprengünk, majd elszomorodunk, szomorúságunkban pedig iszunk egyet, vagy kettőt, vagy többet… – foglalta össze mélyenszántó gondolatait e visszás helyzetről a kolozsvaros.ro egyik szerkesztője. 

De sebaj! Úgy néz ki, a szomorúságunkra nemsokára vigaszt találunk: szeptember első felében piacra dobják az igazi Csíki sört! A székely serital tiszta malátából és komlóból készül majd, adalékanyagok nélkül, vagyis az 1516-os Reinheitsgebot (a bajor sörtisztasági törvény) tiszteletben tartásával, amely szerint a sörkészítéshez mindössze négy alapanyag szükséges: maláta, komló, élesztő és víz.

Azt ígérik, hogy minőségileg a Heinekennel fog vetekedni (reméljük, hogy árban nem!), ám ellentétben a Ciuc sörrel, amelyet a Heineken gyárt Csíkszeredában, az igazi Csíki sört Csíkszentsimonban, a volt szeszgyár helyén létesített új sörgyárban fogják gyártani.

https://www.youtube.com/watch?v=fpQOGfsZnW4

Forrás: itthon.ma

Share Button
Ennyien olvasták: 335

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.