Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

HETI HETES

Központ szeptember 11, 2014 Kávé mellé

HETI HETES

A hét utcanév-változtatása. Múlt héten Prága egyik negyedének összes utcáját népszerű slágerek címeire nevezték át (Uptown Girl, I Like To Move It, California Dreamin’ satöbbi), a helyiek mégsem háborkodtak fel. Már csak azért sem, mert valójában a Toyota legújabb reklámjáról van szó, amelyben örökzöld slágereket dúdoló boldog Toyota-sofőrök és utasok járják a cseh főváros utcáit.

 

A koncepció abszolút kreatív, bár a videóban látható jelenetek a valóságban valszeg csak ideig-óráig működnének (a napi munkába járás a megszokott útvonalon előbb-utóbb rákényszerítené az embert arra, hogy kivágja a kocsi ablakán az autórádiót, ha mindig ugyanaz a pár dal szólna). De nem is erre lett kihegyezve a kampány, hanem arra, hogy az új Toyota Yaris Hybrid olyan vezetési élményt produkál az embernek, amitől mindenki dalra fakad. A páneurópai kampány a „The Musical City” (Az éneklő város) nevet kapta, és maga a működés pofon egyszerű: a Yaris hifi rendszerét összekötötték egy GPS-vevővel, így amikor egy kereszteződéshez ért az autó, a rádió egyből tudta, milyen örökzöld slágerrel kell folytatni az utat.

Olyan hangulatosra és jópofára sikeredett, hogy érdemes beütni a Youtube keresőjébe: New Toyota Yaris Hybrid – The Musical City. És közben elgondolkodni azon, hogy talán Vásárhelyen is ez lehetne a megoldás a kétnyelvű utcanévtáblás huzavonára…

A hét összefüggése. A férfiak jobb kezén az ujjak méretének aránya összefüggésben van a herék méretével, illetve a termékenységgel – derítették ki nem brit, hanem dél-koreai kutatók, ergo akár igaz is lehet. A kutatásuk szerint, ha a férfiak jobb kezén hosszabb a gyűrűsujj, mint a mutatóujj, akkor valószínűleg a heréik is méretesebbek, szemben azokkal, akiknél ez pont fordítva van (jó, jó, de mihez képest nagyobbak vagy kisebbek? Létezik valamiféle, viszonyítási alapul szolgáló és az SI mértékegységrendszerben hitelesített here-etalon, amiről nekünk nem szóltak?). A nagyobb here pedig nagyobb termékenységet is jelent, ezt már korábbi kutatások bizonyították, mert több sperma termelődik bennük (ez is vitatható, hiszen a Nobel-díjasok zöme se a vízfejűek közül kerül ki).

A kutatóknak továbbá azt is sikerült megállapítani, hogy a magasság és az életkor nem korrelál a herék méretével (utóbbi is legfeljebb a zacsi hosszával). Ugyanakkor azt is kiderítették, hogy minél kisebb a mutató- és a gyűrűsujj hossza közötti különbség, annál nagyobb az esélye annak, hogy tulajdonosa nagy pénisszel rendelkezik.

Levonhatjuk tehát a konklúziót: a pulykakakasnak vagy a csőre nagy, vagy az alatta fityegő bőrlebernyeg – a kettő együtt nem megy!

A hét bélyege. Az észt posta megrendelésre Hitler gyerekkori arcképével bocsátott ki bélyeget! A megrendelő az észt postának „Az én bélyegem” elnevezésű szolgáltatását használta, amelynek segítségével bárki tetszés szerinti ábrázolással adhat ki bélyeget. A második világháború óta először jelent meg bélyeg Hitler képmásával, így rögtön árverésre is bocsátották. Az észt posta szóvivője elmondta, hogy nem vállalnak felelősséget azért, mi szerepel egy megrendelésre készült bélyegen. „A bélyegekre kerülő képeket nem cenzúrázzuk, kivéve, ha nemi szerveket akarnak megjeleníteni rajtuk, ahogy már nem egyszer előfordult” – nyilatkozta.

A román posta is adhatna ki hasonló bélyegeket, például Victor Ponta, Klaus Johannis, Bogdan Diaconu, Liviu Dragnea, Vadim Tudor és más politikusok képmásaival. Csak előzőleg utána kéne nézni, vajon nincs-e Romániában is érvényben olyan törvény, amely tiltaná a nemi szervek bélyegeken való megjelenítését.

A hét pincérei. Előbb-utóbb az emberi munkát robotokkal fogják helyettesíteni a vendéglátásban is: a kínai Jiangcsu tartományában már el is kezdték ennek megvalósítását, ugyanis az egyik étteremben már csak mesterséges intelligenciával rendelkező gépek, azaz pincérrobotok (vagy robotpincérek?) szolgálnak fel. Úgy vannak beprogramozva, hogy negyven egyszerű kínai mondatot értsenek (vagyis negyvennel többet, mint bármelyikünk), azokra válaszolni tudjanak, felvegyék a rendelést és felszolgáljanak. Az áruk 50 000 jüan, azaz átszámítva kábé hétezer euró, és csupán 3 kilowatt energiával működnek.

A robotpincérek másik előnye, hogy nem vághatják át a vendégeket, ahogy teszik azt a hagyományos társaik, már amennyiben érvényes rájuk a robotika első alaptörvénye: „A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lénynek, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen”.

A hét SMS-e. Egy fiatal amerikai férfi alaposan megmecseredett a minap; a filmszakadás után otthon ébredt, és a telefonján a következő SMS-t találta: „Hello, Marty! Múlt éjjel, erősen intoxikált állapotban megadtad nekem a számod. Az az érzésem, hogy nem emlékszel rám. A rendőrautónkkal vittünk haza. Számos alkalommal biztosítottál róla, hogy nem vagy terrorista, és kérted, hogy ne küldjünk haza Írországba. Máskor ne idd le magad ennyire. Remélem, nem túl durva a másnapod. Vigyázz magadra!”.

A hét kérdése. Jennifer Lawrence, Kate Upton, Kirsten Dunst és a többi halivúdi celebpunetti (állítólag) ellopott és internetre felpakolt pucerkás és szexkedős képeivel kapcsolatban csupáncsak egy kérdésünk van: hol vannak???

A hét idézete. „Az újságírás lényege: megírni azt, amit valaki nem akar nyomtatásban látni. Minden más csupán propaganda.” (George Orwell)

Share Button
Ennyien olvasták: 403

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.