Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

HETI HETES

Központ október 2, 2014 Humor, Kávé mellé

HETI HETES

 A hét állata. Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje Csíkszeredában, a „szövetség” kampányindító rendezvényén egy dakota bölcsességet is beszúrt beszélyébe: „Hogyan lehet megenni egy elefántot? Vékony szeletenként. Így vagyunk mi is a mindennel, mint a dakoták az elefántevéssel. Rájöttünk, hogy vékony szeletenként sokkal könnyebb…”.

7etes

Nos, eme igencsak szuggesztív, már-már metaforisztikus vadászmezőkre röpítő hasonlattal mindössze két aprócska gond van (a „mi” nyilván a tulipántos politikusokra vonatkozott, nem a mezei erdélyi magyarra): említett elefántot nemhogy nem kezdték el szeletelni és sütögetni, hanem valójában még el se ejtették, sőt: még utol se érték! A másik pedig az, hogy geozoológiai nonszensz: a dakoták földjén nem élnek és nem is éltek elefántok, mamutok is csak akkor, amikor dakotákok még nem. (Természetesen evidens, hogy az elmés mondás az apró lépések politikájának dakotásított verziója, de az állatorvosit végzett Hunor boy – indián nevén Borostás Mongúz – szájából kissé vastag.)

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke is felszólalt a kampánynyitón, aki szerint az új kampány jelszavai: „jólét, bőség, biztonság, autonómia”.

A rendezvénynek helyet adó Erőss Zsolt Aréna tetőszerkezetét nemrég újították fel, bizonyára azért nem szakadt le.

A hét jelzése. Egy kedves nyugdíjas olvasónk megszámolta, és jelezte: kedves Peti András alpolgármester a Rádió Gaga stúdióvendégeként negyven perc alatt hetvenhétszer mondta ki a „kedves”, és nyolcvanháromszor a „jelezte, jeleztem” szavakat, ami új városi rekord.

Köszönjük, illetve gratulálunk!

A hét hibridje. Hivatalosan is megerősítették a minap, hogy hat hónappal ezelőtt megszületett a világ első hibrid négylábú kérődzője; az állat egy bakkecske és egy anyajuh kereszteződésének eredménye, és egy közép-németországi farmon él, illetve mekeg és béget. Egyelőre nincs tudományos elnevezése a hibrid egyednek, úgynevezett kecske-juhként tartják nyilván.

 Azért is nagy dolog ez az új hibrid születése, mert annak ellenére, hogy a kecskék és a juhok egy alcsaládba tartoznak, a kromoszómaszámuk különbözik: a kecskéknek 60 pár kromoszómájuk van, míg a juhoknak csak 54, ezért a fogantatásnak elég csekély az esélye. A szakemberek tovább fogják tanulmányozni az új fajt.

Hát akkor rajta, esetleg meg lehetne próbálkozni más hibridekkel is: kakas-tyúk, amelyik saját magát kergetné, majd, miután utolérte, termékenyítené meg; ló-tehén vagy tehén-ló, amellyel félénkebbek is indulhatnának a Székely Vágtán; nyúl-disznó, ami simán megenné a füvet is, amikor nincs moslék; és végül pulyka-kacsa vagy kacsa-pulyka (összevonva: pulycsa vagy kaka), amit akkor se rontanánk el, ha főzés közben véletlenül kettőt lapoznánk a szakácskönyvben. 

A hét kóstolója. Ma is él Adolf Hitler egykori kóstolója, aki egyike volt annak a 14 fiatal nőnek, akiket arra kényszerítettek, hogy a mérgezéstől tartó Führer ételét kóstolják. A most 96 éves Margot Woelk egy dokumentumfilmben mesélt múltjáról.

„Pontosan tudtuk, hogy a britek meg akarták mérgezni őt, és hogy mi azért vagyunk, hogy előkóstoljuk az ételeit. Egyeseknek folyt a könnye evés közben, aztán még jobban sírtunk, amikor láttuk, hogy túlélték a kóstolást” – mesélte Woelk. Az akkor 24 éves nő berlini, szétbombázott otthonából költözött kelet-poroszországi anyósához 1941-ben, az SS pedig háborús szolgálatra kényszerítette, a szolgálat teljesítésének helye pedig a hitleri főhadiszállás, a Farkasverem volt. Amikor a Führer éppen ott tartózkodott, a nőknek próbaevéshez kellett felsorakozniuk. „Az étel finom volt, nagyon finom. De nem tudtuk élvezni” – mondta Margot néni.

Két és fél évig tartott a kényszergusztálás, 1944-ben sikerült megszöknie. Társait agyonlőtték az előrenyomuló orosz katonák. 

A hét bora. Alkoholmentes, tehát muzulmánoknak is kínálható, 24 karátos ehető aranyat tartalmazó luxus fehérbort árulnak Dubajban, az ára potom 150 dollár; az emberi fogyasztásra alkalmas aranyból készült levélkék a habzóbor karcsú palackjainak alján úszkálnak. „Az aranyos adaléknak semmi egyéb oka nincs, csak frivol, fantasztikus, és nagyon Dubaj!” – mondta az italt forgalmazó cég vezetője.

Az aranyleveles borokat néhány hete kezdték árulni a Bystro étteremben, és a vendégek szeretik, mert „kellemesebb a steak mellé ezt inni, mint kólát” – magyarázta a vendéglő tulajdonosa. A Lussory márkájú, alkoholmentes fehér és vörös borokat a spanyol Dismark Products készíti, spanyol borvidékekről származó szőlőből. Az alkoholt vákuumtechnológiával vonják ki az italból.

Ahhoz képest, hogy a magyarok már évtizedek óta kitalálták és gyártják a szőlőmentes bort, amelyből nem egy 75 cl-es, hanem egy kétliteres flakonnyi átszámítva még 3 dollárba se kerül, nos, ez nem valami nagy truváj.

A hét bölcsezete. Elnézvén az utóbbi hónapok belpolitikai történéseit – többek közt Dan Voiculescu lecsukását, meg a legfrissebb, tucatnyi sziniszter exminisztert érintő korrupciós botrányt –, lassan kijelenthetjük: a romániai politikusokat (a „mieinket” is beleértve) nem az ártatlanság vélelme (prezumptia de nevinovatie) kéne megillesse a tárgyalás előtt és során, hanem inkább a bűnösségé.

A hét apróhirdetése. A Pécsi Napló 1941. február 28-i számából (aki nem hiszi, nézzen utána a levéltárban): „Kefélni tudó bejárónőt azonnali belépésre felveszek. Reichné, Városház ucca 2. szám”.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 895

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.