Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

HETI HETES

Központ július 17, 2014 Kávé mellé

7HETI HETES

A hét lépcsője. Keresik a világ legszebb lépcsőjét; a boredpanda.org honlapon fogadják a javaslatokat, és a marosvásárhelyi Rákóczi-lépcső, amelyet a Digital Transilvania projekt részeként nemrégiben kipingáltak a művészetis diákok, rögtön az első helyre ugrott! A lépcső (lemosható) lefestése tudvalevőleg felháborodást váltott ki a város magyar közösségében (még Lakó Péterfi Tünde néni is villámcsődült az ügyben pár hete), sokan úgy látták, hogy csak román népművészeti motívumok kerültek a lépcsőfokokra.

 

 

A boredpanda.org által kezdeményezett szavazás most jobb belátásra térítheti az elégedetlenkedőket. Bár a felhasználók voksolnak, így az eredmény nem szükségszerűen reprezentatív, de a világ egyik legjelentősebb szájtjáról lévén szó (csaknem egymillióan(!) lájkolták az oldalt a Facebookon), mindenképpen elgondolkodtató: vajon nem hasznosabb-e idegenforgalmi szempontból egy színes lépcső, mint egy szürke? A Rákóczi-lépcső után a spanyolországi Güell park és a görögországi Santorini szigetének egy-egy lépcsője következik a rangsorban.

A hét idiótái. A napokban előkerült egy húsz évvel ezelőtti fotó, amelyen Steven Spielberg látható a Jurassic Park forgatási szünetében, ahogy egy hatalmas dinó-makett előtt ülve vigyorog, és amelyről sokan azt hitték, hogy egy lemészárolt állatot ábrázol.

A lavinát Jay Branscomb amerikai humorista indította el, aki kitette Facebook-oldalára a fotót, az alábbi szöveggel: „Szégyenteljes fénykép egy vadászról, aki vidáman pózol az általa lemészárolt triceratops mellett. Osszátok meg, hogy a világ megnevezhesse és megszégyeníthesse ezt az alávaló embert!”. Az internet népe pedig követte az utasítást: napok alatt 30 000 megosztást és 10 000 kommentet generált a képnek, sokan pedig dühös fenyegetéseket intéztek a hidegvérű gyilkos és állatkínzó ellen, aki kiirtotta a dinoszauruszokat. Íme két gyöngyszem: „Steven Spielberg, csalódtam benned! Soha többé nem nézem meg egyetlen filmedet se, te állatgyilkos!”, illetve: „Undorító! Nem csoda, hogy eltűntek a dinoszauruszok. Az ilyen őrültek rögtön kiirtják szegényeket az utolsó példányig, amint felfedezik őket. Börtönben a helye!”.

A hét coming outja. Az ausztrálok ötszörös olimpiai bajnoka, Ian Thorpe egy élő tévéműsorban coming outolt a minap: a műsorvezető kérdésére megerősítette, hogy meleg. Az úszóklasszis, aki korábban éveken át tagadta ezt, az interjúban elmondta: korábbi depressziójában az is szerepet játszott, hogy éveken át titkolnia kellett szexuális irányultságát. Tavaly kiadott önéletrajzában bevallotta: még családja sem tudott arról, hogy évekig küzdött depresszióval.

A hét zoológiai felfedezése. A teheneknek is van legjobb barátjuk! Erre a doktori disszertációján dolgozó Krista McLennan jött rá, a Northampton Egyetemen. Krista szerint a tehenek társas lények, a magány rossz hatással van rájuk; gyakran választanak maguknak legjobb barátot, akivel ha egymás közelében vannak, csökken a stressz-szintjük, és szervezetük több tejet termel.

Ezek szerint igaz a mondás, mely szerint marhának marha a barátja!

A hét játéka. Német neonácik elkészítették a Monopoly horogkeresztes változatát, Pogromly néven, még a kilencvenes évek végén, de csak mostanában derült ki. Egy háromtagú szélsőjobboldali terrorcsoport, az NSU (Nemzetiszocialista Illegalitás) találta ki, gyártotta le és adta el a rokonlelkű érdeklődőknek. Többek közt ilyen szövegekkel látták el a szerencsekártyákat: „Menj a következő koncentrációs táborba, hogy leadd az összefogdosott zsidókat!”, vagy: „Sikerült egy gépfegyverrel visszaverned egy vörös kullancshordát. A jutalmad 2000 birodami márka”. A játék célja a német városok zsidóktól való megtisztítása volt; a Monopoly-val ellentétben a Pogromly-ban nem utcanevek, hanem városok voltak, és mindegyik város mezőjéhez négy Dávid-csillagot rajzoltak – ezeket kellett letakarni a játék során ahhoz, hogy valaki „zsidómentes városhoz” jusson. A náci verzióban a vízművet gázmű helyettesíti, a négy pályaudvar pedig négy haláltábor: Auschwitz, Dachau, Ravensbrück és Buchenwald.

 

A hét filantrópja. A szaúd-arábiai Hail városában egy férfi – aki a nyilvánosság előtt nem akarta vállalni a nevét – a háza előtt, az utcán egy hűtőszekrényt helyezett el. A frizsiderbe bárki tehet be olyan élelmiszereket,  melyek a háztartásában feleslegessé váltak, vagy direkt adakozásra szánja, aki pedig éhes, az odamehet a hűtőhöz, és ingyen kivehet belőle bármit, amit megkíván, anélkül, hogy kérnie kellene, amit megalázónak érezhet. A maradékok így nem végzik hulladékként, az éhező, nélkülöző emberek pedig ennivalóhoz jutnak. 

Mifelénk ez aligha válna be: az első barna szekeres elvinne mindent, hűtőstől.

A hét összeállítása. Az ausztrál Search Factory specialistái tonnányi Google-lekérdezést átnézve, egy érdekes összeállítást készítettek a legbizarrabb keresésekről. A listán két olyan kérdés is szerepel, ami nem is annyira bizarr, mint inkább zavarba ejtő, hiszen nehéz megmagyarázni, miért teszik fel havonta 1900-szor a „Hogyan lehet megúszni egy gyilkosságot?” kérdést, vagy miért firtatják ezerszer azt, hogy miként lehet elrejteni egy holttestet. Havonta 135 ezer ember szeretné meztelenül látni Lady Gagát, 18 ezren pedig egyenesen rákérdeztek, hogy vajon férfi-e.

További érdekes rákeresések: Miért van a férfiaknak mellbimbójuk? (18 ezer/hó); Hogyan kell használni a Google-t? (5500); Valós személy-e a Mikulás? (60 000); Mit tehetünk annak érdekében, hogy a macskánk megszeressen bennünket? (3000).

 

Share Button
Ennyien olvasták: 602

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.