Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

HETI HETES

Központ július 31, 2014 Kávé mellé

jokoHETI HETES

A hét rozija. A napokban ismét támadta az RMDSZ kormányfőhelyettes- és kulturális miniszterjelöltjét a bukaresti média. Az Adevărul bloggerének, Manuel Stănescunak attól ment fel a cukorkája, hogy Biró Rozália az önéletrajza „Nyelvtudás” rubrikájában idegen nyelvként tüntette fel a románt, amelyet egyébként a CV-je szerint felsőfokon beszél; a blogger kifogásait a Mediafax is átvette. A hírügynökség megszólaltatta Biró Rozáliát is, aki elmondta: kijavította életrajzában a „hibát”, mert „állampolgári nyelvnek” tekinti a románt. „Anyanyelvem a magyar, a román pedig annak az államnak a nyelve, amelyben élek” – magyarázta.

 

Nyilván nem az a gond, hogy startból idegen nyelvként írta be a románt – hiszen, ha valakinek az anyanyelve magyar (vagy szlovák, lengyel, cseh, üzbég satöbbi), akkor számára minden más nyelv idegen nyelv, még akkor is, ha anyanyelvi szinten beszéli –, hanem az, hogy utólag „kijavította”, mivel olyan, hogy állampolgári nyelv: nincs!


A hét reklámarca. Kiakadt a román közvélemény egy gyógyszergyártó reklámkampánya miatt – még a kulturális minisztérium is állást foglalt!

A Veneris gyógyszergyártó cég egy 15 perces gyorstesztet fejlesztett ki, amely húgyúti és nemi betegségek, valamint különböző gombás és szifiliszes fertőzések kiszűrésére használható; a teszt házilag is elvégezhető, tehát nem kell azonnal orvoshoz fordulni. Az általános felháborodást az váltotta ki, hogy a terméket Eminescu arcával kezdték népszerűsíteni. Íme a hivatalos kultúr-reakció: „A Kulturális Minisztérium megdöbbenve értesült arról, hogy a nagy román költő, Mihai Eminescu arcképét gyalázkodó módon használják fel egy nemi betegségeket kimutató teszt népszerűsítésére. Felháborítónak tartjuk, mert véleményünk szerint ez nem felel meg egy művészeti alkotás jó céllal való felhasználási gyakorlatának.”

Amint köztudott, Eminescu szifiliszes megbetegedése mai napig vitatott. Csak aztán nehogy az legyen Biró Rozália első lépése kulturális miniszterként, hogy az inkriminált reklámban lecseréltesse Eminescu képmását az Adyéra… válasszon inkább egy híres vérbajos franciát, van miből meríteni:

Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, Manet, Flaubert, Baudelaire satöbbi…

Végezetül lássuk néhány példát, hogy ezen analógia alapján mit kivel, azaz kivel mit lehetne reklámozni: József Attila – mozdony; van Gogh – fülhallgató; Néró – öngyújtó; Mózes – táblagép; Isaac Newton – Apple termékek; Petőfi – konyhabútor; Kolumbusz – GPS; Pavlov – kutyakaja; Martin Luther King – altató.


A hét származása. Victor Ponta családja az olaszországi Triesztből származik, és a Nagylak és Pécska közötti út lekövezésére rendelte őket a mai Románia területére Ferenc József osztrák-magyar császár, derült ki az Adevărul Live műsorában. A miniszterelnök arra a kérdésre válaszolva tért ki erre, hogy zavarja-e az, hogy Băsescu konzekvensen Viorelnek nevezi; Ponta erre azt válaszolta, hogy nincs, amit szégyelljen a nevén, amit a Viorica nevű keresztszülőjétől kapott.

Márciusban egy albániai hivatalos látogatáson arról beszélt, hogy az egyik nagyapjának a családja aromán származású, és Albániából került Romániába. Elmondta azt is: büszke arra, hogy ortodox és román, de szerinte semmi baj nincs azzal, hogy Klaus Johannis protestáns és német nemzetiségű, majd hozzátette: reméli, hogy nem ez lesz az államelnök-választási kampány témája.


A hét metálosa. Jakarta kormányzója, Joko Widodo nyerte meg az indonéziai elnökválasztást; a hírre (pozitív értelemben) felhördült az egyre fogyatkozó nyugati metálvilág, ugyanis az 54 éves Widodo óriási metálrajongó: a Metallica, a Megadeth, a Cannibal Corpse, a Napalm Death és a Lamb of God koncertjeire is eljár, és a pólóikat is hordja! A Facebook-oldalán rengeteg metálvillát mutató rajongójának képe látható. A falusi származású egykori bútorkészítő jóléti intézkedéseket ígért, aki főleg a fiatalok között népszerű, és korrupcióellenesnek tartják.

A „világ egyetlen heavy metal-elnökének” megválasztását a Lamb of God frontembere így kommentálta: „Végre egy elnök, akivel lehet Slayer-lemezekről vitatkozni!”.

Indonézia egyébként a világ legnagyobb muszlim országa: a 240 milliós lakosság 86%-a muszlim. És most ez az ország, amely a világ harmadik legnagyobb demokráciája, végre egy metálosra bízta több százmillió ember sorsát!

A hét hotelajánlatai. Aki már nagyon menne nyaralni, de még nem sikerült úti célt, illetve hotelt választania, ugyanakkor smuciánkodni se szokott, az kipróbálhatja az alábbi szállodák valamelyikét:

Four Seasons, Ty Warner Penthouse lakosztály (New York, USA) – 45 000 dollár/éjszaka; faburkolatú könyvtárterem, saját Rolls-Royce (sofőrrel), saját vízesés és távirányítós illemhely

Grand Hyatt Cannes (Cannes, Franciaország) – 52 000 dollár/éjszaka; saját medence, edzőterem, jacuzzi, szolárium, komornyik

Hotel President Wilson, Royal Penthouse lakosztály (Genf, Svájc) – 83 000 dollár/éjszaka; privát lift, márvány fürdőszoba, panorámás kilátás a Genfi-tóra

Bon voyage!


A hét jó híre. Akik ez idáig nem tudták eldönteni, hogy az őszi elnökválasztáson Pontára, Johannisra, vagy esetleg Kelemen Hunorra szavazzanak, azok számára jó hírünk van: nagyon úgy néz ki, hogy Toróté Tibor is indul!


A hét bombahíre. Tegnap este menetrend szerint, épségben landolt a Lufthansa egyik utasszállító gépe a bangkoki reptéren; a 186 utas és a 11 főből álló személyzet közül mindenki túlélte.

Share Button
Ennyien olvasták: 583

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.