Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

HETI HETES

Központ augusztus 7, 2014 Kávé mellé

HETI HETES

A hét bipedje. Felment a vezérhangya Horváth Annában, Kolozsvár alpolgármesterében, aki egy felháborodott hangvételű irományban „védte meg” Bi(ped)ró Rozáliát, az elhíresült bipedes botrány kapcsán. Részlet a műből: „Elegem van, és felforr a vérem, hogy Traian Băsescu elnök Bíró Rozáliától félti a román kultúrát (…) Elegem van, és az RMDSZ Nőszervezetének tagjaként tiltakozom az ügyben kialakult és fenntartott képmutató, igazságtalan és megalázó hadjárat ellen. Én jó jeggyel érettségiztem román nyelvből, két egyetemet végeztem ezen a nyelven. Mindemellett ünnepélyesen bejelentem: egy héttel ezelőttig soha nem hallottam azt a román szót, hogy „biped”. És mielőtt bárki felhördülne, kérem, nézze végig a Román Tanügyminisztérium I.-XII. osztályos tankönyveit, és mutassa meg bennük, bárhol előfordul-e benne az a szó, hogy „biped”. Nem hiszem, hogy Creangă, Eminescu és mások művei mellett bármely szószedetben rátalál”.

 

A védőbeszély, illetve védőirat címe: Elegem van!, de egy hasonló sokkal találóbb lett volna: Melegem van!

A hét dédapja. Victor Ponta nemrég egy interjúban elmondta, hogy dédnagyapja, Gheorghe Ponta 1892-ben született Magyarországon, és Lugoson végezte tanulmányait. Az első világháborúban az osztrák-magyar hadseregben harcolt, és az orosz fronton hadifogságba esett, de sikerült megszöknie. 1917-ben dezertált, fölvette a román állampolgárságot, és a román hadsereg alhadnagyaként vett részt Magyarország román megszállásában.  

Akkor biztos azért ilyen megbízható, gerinces, becsületes és szavatartó a miniszterelnök is: ásá dédpapa, ásá onoka.

A hét óvodája. Az Euronews Youtube-csatornájára kikerült egy sokkoló óvodai videó, mégpedig úgy, hogy a Paradisul copiilornak (gyerekparadicsom) nevezett konstancai magánóvoda munkatársai elfelejtették kikapcsolni a biztonsági kamerákat. Ami a verésen és rángatáson, azaz a fizikai abúzuson kívül nem látszik a felvételeken: a gyerekeket – az Euronews riportere szerint – borral itatják, hogy elaludjanak, és kávéval keltik, hogy felébredjenek, mire a szülők jönnek értük. A felvételen az is hallható, ahogy az egyik óvónő azt ordítja az egyik kicsinek: “Ha nem csinálod azt, amit mondok, fejbecsaplak, úgyhogy aludj, vagy nagyon megverlek, és kiváglak a hidegbe az anyád p***ájába!”.

Ha ez se gyerekparadicsom, akkor semmi!

A hét apróhirdetése. „Eladó egyedi kivitelezésű, emberi bőrből készült lámpaernyő – ára: 20 000 euró”. Bármily hihetetlen is, egy zsilvásárhelyi (Targu-Jiu) pacák a fenti hirdetést pattintotta fel az internetre a minap, aki a magát potenciális vásárlónak kiadó riporter kérdésére azt is elárulta telefonon, hogy az ár alkudható, illetve, hogy tud szerezni többet is, akár nagyobbakat, amennyiben igény van rá. Valamint azt is, hogy rendelkezik a „termék” eredetiségét igazoló dokumentumokkal, amelyek tanúsítják, hogy valóban Auschwitzből származik, és emberi bőrből készült.

A haláltáborokban valóban készültek „műtárgyak” emberi bőrből. Ezek egyik nagy rajongója volt a buchenwaldi tranzitláger-parancsnok felesége, Ilse Koch, „a buchenwaldi szuka”, aki koponyákból készíttetett különféle fali díszeket, és lenyúzatta a tetovált foglyok bőrét, amelyekből aztán pénztárcát, könyvborítót, kesztyűt varratott. Az állítólag több ezer ember haláláért felelős Ilsét – egyetlen gyilkosságot sem tudtak ténylegesen rábizonyítani – 1947-ben tartóztatták le, és életfogytiglanra ítélték. Húsz év után kissé ráunt a bezártságra, ezért 1967. szeptember 1-jén szépen megebédelt, írt egy levelet a fiának, majd a lepedőjével felakasztotta magát az ágya fölötti lámpára. A búcsúlevélben ez állt: „Nincs más kiút. Csak a halál szabadíthat fel”.

A hét kártérítése. 211 millió forintos (hétszázezer eurós) kártérítést ítélt meg a bíróság a 2009-ben meggyilkolt veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma családjának. A nem jogerős döntés értelmében az emberölésért elítélt Raffael Sándornak, Sztojka Ivánnak és Németh Győzőnek a meggyilkolt sportoló édesapjának, édesanyjának, testvérének és menyasszonyának fejenként 52 millió 750 ezer forintot kell fizetnie.

 

Marian Cozmát, az MKB Veszprém román kézilabdázóját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg Veszprémben egy szórakozóhely előtt. Az emberölési ügyben a Kúria döntése szerint Raffael Sándor és Németh Győző 18-18 év, Sztojka Iván pedig 13 év börtönbüntetést kapott.

Amennyiben a döntés jogerőre emelkedik, akkor a retkek, izé, az elítéltek családjai igencsak rá kell kapcsoljanak a bodzaszedésre, ugyanis anno azt mondták, hogy ők (és családtagjaik) nem bűnözésből – lopásból, rablásból, fosztogatásból, pénzbehajtásból, zsarolásból, uzsorából stb. – élnek, hanem: bodzagyűjtésből.

A hét lopása. A napokban kapta föl a világsajtó annak a bukaresti férfinak az esetét, aki egy hatalmas, többszintes nyaralót építtetett Brăila megyében, ám májusban egyszer arra érkezett meg, hogy a házból egyszerűen nem maradt semmi – még a kerítést és a kutat is ellopták! Aztán egy darabig nem is ment a helyszínre, és amikor újra arra járt, már nemcsak hogy a ház nem volt meg, de a helyén kukoricaültetvényt talált. Utóbbit a szomszédja ültette, engedély nélkül.

A férfi ezek után a Facebookra is kiírta a történetet: „Ha esetleg nektek is van hétvégi házatok, nézzétek meg, megvan-e még egyáltalán. Az enyém helyén én csak kukoricát találtam”.

A hét kérdése.

– Rozi néni, mit jelent magyarul az, hogy patruped?

– Ööö… négy pokróc!

 

 

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 395

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.