Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

HETI HETES

Központ augusztus 14, 2014 Kávé mellé

MolnarTiborHETI HETES

A hét románkurvája. „Eredj haza, te szemét román kurva!” – ilyen és ehhez hasonló kedvességeket kapott Magyarország egyik legelismertebb képzőművésze, a marosvásárhelyi származású Macskássy Izolda, akinek felgyújtották a budapesti lakását, amely porrá égett, benne ötven év munkájával és családi ereklyékkel. Valószínűleg szándékos gyújtogatás történt: negyedik emeleti erkélyére dobhattak be valamit. A művésznő korábban azt monda, hogy vélhetően azért fenyegették meg, mert nyilatkozataiban rendszeresen kifejti: nem stadionokat kellene építeni és herdálni az ország vagyonát, hanem például a szociálisan rászorulókat kellene megfelelően segíteni.

 

Macskássy Izolda Marosvásárhelyen született, ősei híres fazekasok voltak. Budapesten, Ausztriában és Bulgáriában tanult, és évtizedekkel ezelőtt telepedett le Magyarországon. Gyönyörű képeit, grafikáit, egyedi selyemkollázsait az életöröm, a derű lengi körül. Számos csodás tárlata volt már, pár éve az Európai Parlamentben is kiállították a képeit.

A hét elnökjelöltje. Az Erdélyi Magyar Néppárt mégsem a pártgórét, Toróté Tibort indítja a novemberi elnökválasztáson, hanem Szilágyi Zsoltot, a párt alelnökét! Zsolti 1990-ben a román parlament legfiatalabb képviselője volt. 14 évet lébecolt, izé, töltött el a román törvényhozásban, ahol többnyire a külügyi bizottságban külügyült. 2004-től három évig a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen osztotta a politológiát, 2007 óta Tőkés kabinetfőnöke. Az EMNP egyik alapítója, amelynek megalakulása óta az egyik alelnöki tisztségét tölti bé.

A választási részvétel előfeltétele, hogy a párt szeptember 23-ig 200 ezer támogató aláírást gyűjtsön össze Zsoltinak. Good luck with that!

A hét befenyítése. „Az Egyesült Államokat semmi se fenyegeti, mert távol van tőlünk. Ám a kelet-európai országokat földig rombolhatnánk. Erről csak ezek az államok tehetnek, hiszen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy területükről rakétákat lőjenek ki felénk. Fél órára sem lenne szükségünk a lerohanásukhoz” (Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz állami duma alelnöke)

A hét könyvelemzése. Homoszexuálissá tesz a Tüskevár olvasása – legalábbis Csókás András irodalompszichológus tanulmánya szerint. „A Tüskevár beavatási mű, méghozzá homoszexuális beavatási mű. Már a regény címe is tükrözi ezt a tematikát: a tüske fallikus szimbólum, a vár pedig egy védett, ugyanakkor bevehető, beveendő helyet jelöl. A vár akár lehetne a női vagina is, de mivel ez egy fiúkról-férfiakról szóló mű, ezért egyértelműen az ánuszról van itt szó. A művet egyébként teljesen átszövik a tüskéhez hasonlító egyéb fallikus jelképek is, az olyan tárgyak formájában, amelyek sebeket okozhatnak, veszélyesek, ugyanakkor férfiassá is tesznek… Fontos szimbólum a pipa, amit Matula bácsi folyamatosan szív és szopogat. Ezt a férfiasságot próbára tevő, a beavatáshoz szükséges minőséget tükrözi a tüskevár környezete, növényvilága is, a rengeteg tüskés, szúrós növény, vagy a fiatal fiúk gyenge bőrét felsértő sáserdő. Azt már nem is kell mondjam, hogy a Matula bácsi keresztneve, a Gergely nyelvészeti kutatások szerint a «geci» szavunkból származik”.

Aki kéváncsi a teljes tanulmányra, az üsse be a keresőbe ízibe, hogy „homoszexuálissá tesz a Tüskevár”. Megéri.

A hét buktája. Hangos zenével próbálta elűzni egy belga városka azokat a vándorcigányokat, akik néhány napja érkeztek karavánjukkal a településre. A mintegy harminc lakókocsiból álló karaván múlt vasárnap este vert tábort a flamand Landen városka iparterületén, anélkül, hogy erre a tulajdonostól vagy az önkormányzattól engedélyt kapott volna. Habár a vándorcigányok képviselői a helyi hatóságokkal abban egyeztek meg, hogy kedd reggel elhagyják a területet, később mégis péntekre halasztották a távozást.

Válaszul Gino Debroux, a városka szocialista polgármestere felállított egy 15 000 watt erősségű hangosító rendszert, és felkért egy helyi lemezlovast, hogy gondoskodjon megfelelő zenéről. Szerda reggel teljes hangerővel kezdtek zenét játszani a tábor közelében, de Rammstein, Cannibal Corpse vagy más ütősebb muzsika helyett többnyire csak nyugis, kellemes, sőt néha kifejezetten andalító számokat. Mi több, annyira szerencsétlenül vitelezték ki az akciót, hogy a helyi lapok által közzétett videókon látható: a purdék vidáman táncra perdültek a lakókocsik között!

A hét szelfije. Komoly vitába keveredtek a Wikipédia üzemeltetői egy fotóssal, aminek eredményeként a fél világ egy majom fotóját nézegeti; a kép a majomról készült, és a majom is csinálta! A Wikipédiát üzemeltető Wikimedia a fotós többszöri próbálkozása ellenére megtagadta annak kérését, amelyben a majmos kép törlését követelte. A vita tárgyát a fotó tulajdonjoga képezi: a fotós szerint a kép az övé, míg a Wikipédia szerint nem, a felvételt ugyanis a majom készítette, így a fényképésznek nincs joga rendelkezni felette.

 

A fotós úgy érvel, hogy a kép az ő gépével készült, és végső soron az ő munkájának eredménye (elutazott oda, megkereste a majmokat stb.), ezért jogi útra tereli az ügyet. Csakhogy az érvei már most nevetségesnek tűnnek, ha a majom helyére egy embert teszünk be: nem attól válik valaki egy kép készítőjévé, mert övé a gép, ahogy egy kölcsön-laptopon írt regény szerzője sem a laptop tulajdonosa.

A majom egyelőre nem nyilatkozik.

A hét (kissé morbid) vicce.

Két ukrán légiirányító beszélget:

–         Te, az ott nem egy maláj gép?

–         De, eltaláltad!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 506

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.