Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

HETI HETES

Központ augusztus 21, 2014 Kávé mellé

HETI HETES

A hét dátuma. Hetven évvel ezelőtt, 1944. augusztus 23-án Románia hivatalosan kapitulált, és hátba támadta addigi szövetségeseit, a német és magyar csapatokat.

 

Reggel korán I. Mihály király nevében Ion Stircea tábornok, a Testőrség parancsnoka letartóztatta Ion Antonescu marsallt, Románia teljhatalmú katonai diktátorát, majd tájékoztatta a fegyverszüneti kérelméről a köpni-nyelni nem tudó német követet, Manfred von Killingert. A katonai kormány lezáratta a Bukarestbe vezető utakat és vasutakat, és blokád alá vonta a fővárosi német alakulatokat. Este tízkor a rádióban bejelentették a katonai-fasiszta diktatúra(!) felszámolását, az ellenségeskedés beszüntetését az Egyesült Nemzetekkel szemben, valamint a román hadsereg csatlakozását a szövetségesekhez.

A hadsereg parancsot kapott a második bécsi döntés által 1940-ben Magyarországnak ítélt Észak-Erdély elfoglalására. 24-én a román hadsereg országszerte támadásokat intézett a németek ellen, a Luftwaffe pedig bombázta Bukarestet. 25-én hadat üzentek a Német Birodalomnak, és átlépték a magyar határt. Az átállást követően a dicsőséges román hadsereg együtt harcolt a szovjettel, annak irányítása alatt.

Ahogy egykor a bolsevik agyrém kitalálója, Lenin fogalmazott (pedig a fentieket már meg sem érte): „Románia a történelem prostituáltja”.

A hét támogatásai. A szórványközösségek Kelemen Hunort, az RMDSZ államelnökjelöltjét támogatják, és határozottan elutasítják a romániai magyarság újabb megosztási kísérleteit – jelentette ki Iuliu Winkler  tulipántos EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke a minap.

Másfelől, a Székely Nemzeti Tanács egyelőre nem döntött, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt vagy Szilágyi Zsoltot, az EMNP alelnökét támogatja-e az államelnöki választáson. Izsák Balázs, az SZNT elnöke nyilatkozatban cáfolta, hogy szervezete bejelentette volna az EMNP-jelölt támogatását. Izsák a napokban találkozott Szilágyi Zsolttal, és az egyeztetésen nem hangzott el, hogy Izsák Balázs az EMNP jelöltjét támogatja – holott Toróté Tibor bizony ezt nyilatkozta a sajtónak! Az SZNT elnöke azt vázolta csupán, hogy mit várnak el a magyar államelnök-jelöltektől.

A hét heterotamása. A Kolozsvári Magyar Napok első magyar napján a Takáts Tamás Dirty Blues Band zenekar koncertjének vége felé a csapat frontembere, Takáts Tamás, a „Pocsolyába léptem” című örökződ éneklése közben elkezdte buziztatni, izé, buzdítani a „heteroszexuális” közönséget, arra kérvén az egybegyűlteket, hogy emelje magasba a kezeit mindenki, aki hetero, és hálát adott annak, akinek szokás, hogy az ő szüleit nem melegnek teremtette. Kár.

A hét gondolkodója. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a Hír Tv stúdiójában: „Ha egy dogmatikus evolucionista elméletet vallanánk, akkor az természettudományos képtelenség lenne, mert azt állítaná, hogy valami olyat ad, amije nincsen. Az evolúció és a teremtés gondolata között nincs igazán ellentmondás, mert a teremtés azt mondja, hogy az abszolútum, az Isten, a fejlődést beleprogramozta az anyagba, energiába, és ez bomlik ki a történelem során. De eleve benne kell lennie ahhoz, hogy ki tudjon fejlődni. Azt is kell látni, hogy az evolúció egy hipotézis. Logikai problémák is vannak vele. Azok a fajok maradtak fenn, amelyek alkalmazkodtak a környezethez. Mely fajok alkalmazkodtak a környezethez? Azok, amelyek fennmaradtak”.

A hét reklámkampánya. Már óriásplakátja is van a magyarországi Igyál-több-alkoholt-attól-leszel-boldog állami kampánynak. Abban az országban, ahol a kereskedelmi tévéknek büntetőadót kell fizetniük, mert a kormánypárt szerint károsak a társadalomra, a piálást simán lehet közpénzből népszerűsíteni.

A Boldogság Buborékai nevű, teljesen valószínűtlen kampányban a Magyar Turizmus Zrt. próbálja rávenni a fiatalokat, hogy fogyasszanak több alkoholt, konkrétan magyar pezsgőket és gyöngyözőborokat. A szlogen: „Minden nap van mit ünnepelni!”, ami bizonyára az egészséges, mértékletes fogyasztás felé tolja a célközönséget.

A Boldogság Buborékai kampánynak van Facebook-alkalmazása is: szelfizni kell piálás közben, beküldeni a képet, és a szerencsés nyertes még több piát nyer. Lehet, hogy lesz egy második kör a legjobbaknak, és ott a végén egy májátültetést sorsolnak ki.

A hét tudományos felfedezése. Az afrikai elefánt szaglása rendkívül jó, illatfelismerését kétszer annyi gén szolgálja, mint a kutyáét, és ötször annyi, mint az emberét – derült ki egy japán tanulmányból. Világos, hogy az elefánt ormánya nemcsak hosszú, hanem igen fejlett érzékelőkkel is rendelkezik” – hangsúlyozta Niimura Josihito, a kutatás vezetője.

Kutatócsoportja 13 emlősállat illatfelismerést irányító génjeit vizsgálta meg, az elefánt mellett patkány, egér, szarvasmarha, ló, kutya és főemlősök génjeit is elemezték, és majdnem 2000 génszakasszal az afrikai elefánt került az élre, ami arra utal, hogy állat igen sokféle szagot képes megkülönböztetni. Az ember és a főemlősök a szaglási rangsorban elég hátul végeztek, valószínűleg azért, mert a látás fejlődésével szaglásuk elveszítette a jelentőségét.

Ugyanakkor, a kábítószer-kereső kutyák helyett aligha válna be Coco Jumbo: a kiszagolt kokaint egy miccre fel is szívná!

A hét (kissé debil) vicce.

– Doktor úr, én állandóan a pókerre gondolok.

– Értem. És miért gondol a pókerre?

– A pók is erre gondol???

 

Share Button
Ennyien olvasták: 505

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.